Президентът Румен Радев заяви, че ще се произнесе за главния прокурор в обозрим срок, когато реши.

"Ултиматум не приемам от никого. Виждате, че аз не съм човек, който протака и използва различни машинации", добави Радев. Попитан дали ще подпише указа за главен прокурор в рамките на 3 до 7 дни, държавният глава коментира, че отговорът на всички въпроси е в Конституцията.

В Основния закон е записано, че президентът вече е задължен да подпише указа за утвърждаване на Иван Гешев за следващ главен прокурор. Кандидатурата на

Гешев два пъти получи категоричната подкрепа на Висшия съдебен съвет

с 20 гласа "за" и едва четирима "против" - първият път бе на 24 октомври, а след отказа на държавния глава да подпише указа за назначаването му и връщането на избора в Пленума на кадровия орган и на 14 ноември. Кадровиците препотвърдиха избора му от първия вот, като "за" Гешев и втория път гласуваха 20 от от тях.

В същото време темата за избора на главен прокурор продължи да вълнува кадровиците на Темида. На заседание на съдийската колегия на ВСС във вторник трима от четиримата, които гласуваха миналата седмица "против" кандидатурата на Иван Гешев за нов обвинител №1 – скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска,

се отрекоха от основните си тези и мотиви, с които се противопоставиха на избора.

Това стана по време на дебат, предшестващ избора на председател на Районния съд - Златоград. В процедурата участваше само един кандидат – съдия Динко Хаджиев, който към момента е командирован в Златоград от Мадан и изпълнява функциите на административен ръководител.

Преди да започне изслушването на кандидата, кадровикът Драгомир Кояджиков постави принципния въпрос дали изобщо да се провежда събеседване със съдия Динко Хаджиев, тъй като е единствен кандидат в процедурата.

"Както чухме по повод избора на нов главен прокурор,

състезание с "един кон" не е състезание,

затова ви предлагам да проведем гласуване дали да прекратим процедурата поради липса на състезателност", заяви Кояджков. Особено активната кадровичка Атанаска Дишева веднага се намеси и се отрече от собствената си теза и при двете гласувания на кандидатурата на Иван Гешев, че "състезание с един кон" не е състезание. Веднага след нея и Лозан Панов се отрече от "принципните" си възгледи, че в процедура за избор на административен ръководител трябва да има повече от един кандидат. Опитвайки се да оправдаят тезата си с връщането на кандидатурата от президента Радев във ВСС, те всъщност демонстрираха, че отрицателният им вот на номинацията за главен прокурор е даден под натиска на личното им отношение към Гешев, а не на професионалната оценка на качествата му. Кояджиков поясни, че в случая става дума за двоен стандарт.

"Воден от говоренето, че избор с един кандидат е "правно нищо", "абсурд" и т.н. поставям въпроса.

Искам да развиете вашата теза от онзи ден г-н Панов, г-жо Дишева, г-жо Керелска.

Исках да Ви покажа колко е несъстоятелно вашето становище и как си мените мнението през 4-5 дни", заяви Кояджиков. Олга Керелска също се отрече от думите си отпреди седмица, но нарече предложението на Кояджиков за дебат "провокация".

"Нека запазим добрия тон и да уважаваме мнението на колегите, които не мислят като Вас", взе думата и четвъртият член на ВСС, който гласува "против" Иван Гешев – Цветинка Пашкунова. Тя обаче не коментира процедурата, в която участва само един кандидат. Накрая Вероника Имова заяви, че за всички е ясно, че процедурите за избор на административни ръководители са различни от тези за избор на „тримата големи“.

„Но за всички трябва да е ясно, че и в двата случая възможността да участва само един кандидат е равнопоставена за всички“, заяви Имова. Единодушно с 13 гласа „за“ съдийската колегия избра съдия Хаджиев за ръководител на РС в Златоград.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БСП се среща с ДБ за вота

БСП разширяват консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии, като АБВ, Движение 21, както и очакват отговор за среща с Демократична България, написа лидерката на червените Корнелия Нинова във Фейсбук профила си.

Борисов на среща с Кристалина Георгиева: Икономиката се развива устойчиво ​

Българската икономика продължава да се развива устойчиво, без да натрупва макроикономически дисбаланси, а страната ни има стабилен напредък по присъединяването към ERM II. Това е обявил премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с шефа на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, в която участие взе и финансовият министър Владислав Горанов, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Борисов обеща среща с бащата на убитата Андрея

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андрея в село Галиче. Така коментира бащата на жертвата - Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че „един отчаян баща иска детето му поне да има покой на душата“.