Радев ще популяризира по света античния град Хераклея Синтика

Радев ще популяризира по света античния град Хераклея Синтика

Президентът Румен Радев се ангажира да съдейства за популяризирането по света на античния град Хераклея Синтика край Рупите. Това стана на среща с кметовете на Петрич Димитър Бръчков и на Сандански - Атанас Стоянов, съобщиха от администрацията на президента.

На срещата президентът призова държавата и местните власти да се обединят за популяризиране на културно-историческото ни наследство. Той изтъкна потенциала за развитие на туризма в Хераклея Синтика, където сега се правят археологически проучвания и част от античния град е вече разкрита.

"Местният край съчетава природни дадености, уникално културно-историческо наследство, плодородна земя, което дава възможност за много инвестиции", заяви пред журналисти Румен Радев.

"Това е уникален обект с огромен потенциал и не само национално, но и световно значение. Ние сме щастливи, че той е на българска земя", заяви президентът.

Той приветства синхронната работа на местната власт и на археолозите за реставрацията на обекта и изграждането на инфраструктура до него. По думите на Румен Радев, финансовата инвестиция за научната дейност, реставрацията и популяризирането на подобни открития, ще се възстанови многократно за държавата и за местната власт.

Демографската политика, достъпът до общинско здравеопазване и образование, както и възможностите за финансова децентрализация на местните власти бяха сред темите, които президентът Румен Радев обсъди на срещите си кметовете на Сандански Атанас Стоянов и Петрич Димитър Бръчков.

Радев посети край Петрич високотехнологично предприятие с автоматизирано производство на зеленчуци и подправки. На среща с ръководството на предприятието ной заяви, че успехът на бизнеса все повече ще зависи от внедряването на иновативни подходи с поглед към бъдещето. Предприятието, което днес той разгледа, е първото по рода си у нас и в Източна Европа и използва напълно автоматизирано отглеждане в поточна линия от разсад до готова продукция, което позволява целогодишно производство без използване на пестициди.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.