0

В Деня на българския лекар, който е свързан с почитта към Св. Йоан Рилски –Чудотворец, президентът Румен Радев се срещна със студенти-доброволци от Медицинския университет в София, работещи в Ковид отделения в различни медицински заведения.

В Деня на българския лекар, който е свързан с почитта към Св. Йоан Рилски –Чудотворец, президентът Румен Радев се срещна със студенти-доброволци от Медицинския университет в София, работещи в Ковид отделения в различни медицински заведения.

След като ги поздрави за професионалния им празник, г-н Радев сподели, че с голямо удоволствие е приел поканата за участие в тази среща.

"Радвам се да бъда сред млади хора, избрали тази отговорна професия!“, заяви той. Здравеопазването е ключов фактор за икономическия растеж на всяка държава. Този сектор има нужда от високо квалифицирани специалисти, които да останат и да практикуват в България.

Президентът отправи специални поздрави към всички студенти-доброволци за отзивчивостта им да работят като доброволци в Ковид отделенията и приноса им за борбата с пандемията.

Бе обсъден и един от основните проблеми, стоящи пред студентите – ограничените възможности, предоставени от държавата за специализации, както достойното им заплащане. И в двете посоки трябва да се работи усилено и да се направят много промени.

"Като хора, избрали най-хуманната професия, младите медици трябва да поемат на плещите си нелеката задача да говорят повече в обществото за необходимостта от ваксинация на населението", сподели Радев.

"Лично аз съм се ваксинирал с ясното чувство на отговорност, най-вече заради хората, с които работя и се срещам. Ваксината е единственият вариант пандемията да бъде овладяна. Човешкият живот е дар, и не може да бъде залаган на карта!“, заяви той.

"Държавата е длъжник към вас за огромните усилия, които полагате в борбата с коварната болест. Да имате възможност да получите отлично медицинско образование, и да израствате в йерархията", каза още Радев.

Президентът заяви, че една от основните точки заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост е изграждането на 390 амбулатории за доболнична помощ в малките населени места, както и проект за осигуряването на медицинска помощ по въздух. Осигуряването на такава помощ ще спаси много животи.

На срещата бяха дискутирани и други теми като липсата на медицински сестри в болничните заведения, необходимостта от здравна реформа, която до 10 години да даде резултат, както и въвеждането на механизъм за прозрачност, отчетност и строг контрол в болниците.