Радев се срещна със студенти-доброволци от Медицинския университет
3

Радев се срещна със студенти-доброволци от Медицинския университет

В Деня на българския лекар, който е свързан с почитта към Св. Йоан Рилски –Чудотворец, президентът Румен Радев се срещна със студенти-доброволци от Медицинския университет в София, работещи в Ковид отделения в различни медицински заведения.

След като ги поздрави за професионалния им празник, г-н Радев сподели, че с голямо удоволствие е приел поканата за участие в тази среща.

"Радвам се да бъда сред млади хора, избрали тази отговорна професия!“, заяви той. Здравеопазването е ключов фактор за икономическия растеж на всяка държава. Този сектор има нужда от високо квалифицирани специалисти, които да останат и да практикуват в България.

Президентът отправи специални поздрави към всички студенти-доброволци за отзивчивостта им да работят като доброволци в Ковид отделенията и приноса им за борбата с пандемията.

Бе обсъден и един от основните проблеми, стоящи пред студентите – ограничените възможности, предоставени от държавата за специализации, както достойното им заплащане. И в двете посоки трябва да се работи усилено и да се направят много промени.

"Като хора, избрали най-хуманната професия, младите медици трябва да поемат на плещите си нелеката задача да говорят повече в обществото за необходимостта от ваксинация на населението", сподели Радев.

"Лично аз съм се ваксинирал с ясното чувство на отговорност, най-вече заради хората, с които работя и се срещам. Ваксината е единственият вариант пандемията да бъде овладяна. Човешкият живот е дар, и не може да бъде залаган на карта!“, заяви той.

"Държавата е длъжник към вас за огромните усилия, които полагате в борбата с коварната болест. Да имате възможност да получите отлично медицинско образование, и да израствате в йерархията", каза още Радев.

Президентът заяви, че една от основните точки заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост е изграждането на 390 амбулатории за доболнична помощ в малките населени места, както и проект за осигуряването на медицинска помощ по въздух. Осигуряването на такава помощ ще спаси много животи.

На срещата бяха дискутирани и други теми като липсата на медицински сестри в болничните заведения, необходимостта от здравна реформа, която до 10 години да даде резултат, както и въвеждането на механизъм за прозрачност, отчетност и строг контрол в болниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.