Радев с вето върху поправките за даренията на партиите

Радев с вето върху поправките за даренията на партиите

Президентът Румен Радев наложи вето върху поправките в закона на бюджета, с които се разрешава дарения на партиите от бизнеса. Законопроекта бе върнат за преразглеждане в НС, съобщиха от администрацията на държавния глава.

В мотивите си президентът припомня националния референдум при който 2.5 млн. български граждани поискаха ограничаване на партийната субсидия, като приветства тази гражданска позиция. В промените обаче се разрешавало финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, което според него "уронва конституционните устои на българската демокрация". Според Радев се подменя и конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията.

Радев е на мнение, че с приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване.

"Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения", аргументира се Радев и добавя:

"Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители".

Държавният глава е убеден, че финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова "обилна хранителна среда за корупция". Според него така се връщаме към практики, които под натиска на Европа са отпаднали преди 10 години.

"Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави", допълни той.

Радев е обеден , че така се създават предпоставки даренията да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Така останалите, и особено малките партии, щели да бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Според президента дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.