Президентът Румен Радев наложи вето върху поправките в закона на бюджета, с които се разрешава дарения на партиите от бизнеса. Законопроекта бе върнат за преразглеждане в НС, съобщиха от администрацията на държавния глава.

В мотивите си президентът припомня националния референдум при който 2.5 млн. български граждани поискаха ограничаване на партийната субсидия, като приветства тази гражданска позиция. В промените обаче се разрешавало финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, което според него "уронва конституционните устои на българската демокрация". Според Радев се подменя и конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията.

Радев е на мнение, че с приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване.

"Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения", аргументира се Радев и добавя:

"Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители".

Държавният глава е убеден, че финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова "обилна хранителна среда за корупция". Според него така се връщаме към практики, които под натиска на Европа са отпаднали преди 10 години.

"Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави", допълни той.

Радев е обеден , че така се създават предпоставки даренията да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Така останалите, и особено малките партии, щели да бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Според президента дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

След като се скри от „Правосъдие на светло“, Панов узря, че съдиите трябва да обясняват решенията си

Лозан с нова политическа реч в сърцето на Темида

След като се скри от „Правосъдие на светло“, Панов узря, че съдиите трябва да обясняват решенията си

Скандалният шеф на Върховния касационен съд продължи с традицията си да чете политически речи в сърцето на Темида. 4 години след като изуми обществеността с откровено политическото си слово „Не на страха“, той отново събра отбрани грантаджии в Зала „Тържествена“ на Съдебната плата в София.

СГС отказа регистрация на партията на Слави Трифонов (ОБНОВЕНА)

Софийски градски съд (СГС) отказа регистрация на партията на Слави Трифонов. Това става ясно от решение на съда, публикувано на сайта на институцията. От СГС са отхвърлили молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“.

Томислав Дончев: Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии

„Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии. За съжаление много често по сериозните въпроси, нещата се случват бързо и с едно парламентарно гласуване. А би било хубаво да има дискусия и дебат. Трябва да се направи анализ по текстове и процедури, дали има шанс това решение да бъде променено. Но нашата позиция няма промяна”. Това заяви във Великотърновския университет вицепремиерът Томислав Дончев по повод на поисканото от ГЕРБ намаляване на партийните субсидии на 1 лв.