Президентът Румен Радев е наложил вето върху закона за ратификацията на договорите за покупката на новите самолети F-16. Това съобщиха от администрацията на държавния глава.

Със закона всъщност се ратифицират 4 договора - за самите самолети F-16, за беоприпасите за тях, за ракетите, както и за многофункционалната система, в едно с радиосистемата.

От администрацията на Радев уточняват, че поради голямата обществена значимост на този въпрос той ще направи изявление за медиите в сряда от 18.00 часа, след като се върне от посещението си в сещение в Хърватия.

В мотивите си Радев пише, че като върховен главнокомандващ не може да остане безучастен към процесите на модернизиране на армията. По думите му договорите за F-16 е трябвало да бъде успешен финал на тези усилия.

В аргументите му за връщане на закона за повторно преразглеждане в НС са

липсата на обществено съгласие по темата, приемането на закона по „бърза писта“ от парламента, огромният финансов ресурс.

„Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие.“, пише в мотивите си Радев.

Според него обвързването на България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, било „изключително тревожно“.

Той оспорва и процедурата за ратификация на договорите, която е трябвало да мине в две отделни заседание на НС като за целта се позовава на решения на Конституционния съд от 1999 година. „Вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по „бързата писта“, посочва още Радев. Държавният глава изтъква, че със сделката рязко се повишава бюджетния дефицит и се ангажира огромен финансов ресурс. Именно затова законодателят не трябвало да отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание.

Според него именно заради таза скъсена процедура в НС останали много неизяснени въпроси, като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. По думите му не било допустимо по такъв стратегически за страната въпрос да се използва процедурата „по изключение“. В мотивите си той за пореден път изтъква, че на България е нужен самолет с многофункционални способности, което се постигало не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав.

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", заключва Радев.

Договорите за покупката на F-16 бяха ратифициртани в петък от НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против покупката на изтребителите бяха от БСП, ВОЛЯ, НФСБ и „Атака“. В мотивите по закона за ратификацията бе записано, че това трябва да стане до 31 юли, а срокът на валидността на офертите за самолетите изтича в началото на септември. По време заседанието на военната комисия пък бе изтъкнато, че всяко забавяне би повлияло на срока на доставка, както и на цената.

 

По темата: Румен Радев F 16 вето
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ВСС избра заместниците на главния прокурор

Гешев: Различните заплати могат да стимулират развитие на прокурорите

ВСС избра заместниците на главния прокурор

Различните заплати на прокурорите биха могли да стимулират развитието им, но разликата в заплащането на магистратите трябва да е разумна. Това обясни обвинител №1 Иван Гешев, след като председателства за пръв път заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Кметове от Кърджалийско искат среща с Борисов

Всички седем кметове на общини в област Кърджали искат среща с премиера Бойко Борисов и прекратяват всякакъв диалог с областния управител Никола Чанев. Това стана ясно на пресконференция, дадена от представителите на местната власт, съобщава „Арда нюз“.