Радев с пиар акция в Пирогов, мълчи за оставката си (ОБНОВЕНА)
5

Радев с пиар акция в Пирогов, мълчи за оставката си (ОБНОВЕНА)

Поръча на депутатите да дарят и мартенските заплати, нападна и Борисов

Президентът Румен Радев се възползва от междунардния ден на здравето, за да посети болница "Пирогов" и да си направи личен пиар в разгара на кризата от коронавирус. След визитата обаче той не отговори на въпросите дали ще подаде оставката си, след като много хора я искат. Вместо това държавният глава призова депутатите, ако искат да се сравняват с него, да си дарят и мартенските заплати. Поводът пък бе питане дали и той би направил същото, след като предната вечер НС реши депутати и министри да се лишат от заплатите си до края на извънредното пложение. 

Той поясни, че даренията са личен акт. Въпреки това заяви, че още преди месец  и половина е дарил цялата си заплата за възрастните хора в община Видин. Той коментира, че за разлика от депутати и министри, които ще дарят заплатите си в края на извънредното положение, той го е направил в началото. Радев обаче отказа да каже дали и този месец (април - б.р) ще дари заплатата си.

По думите му имало смисъл от даренията, когато те са навременни и далеч от камерите, иначе било популистко и суета. "Уважаеми депутати, ако държите да се равнявате по президента - кръгом и бегом към месец март. Дарете си заплатите за март, както го направих аз", каза той по адрес на народните представители.

Иначе в началото Радев поздрави всички медицински специалисти с международния ден на здравето. "Благодаря им за високия морал и смелостта за борбата за живота на всеки българин. Поздравявам и проф. Балтов за перфектната организация и екипа му, които са успели за кратък срок да изградят инфекциозно отделение с апарати", каза той . Веднага след това обаче той натърти,че това е направено основно с дарения, които вече били около 3,5 млн. лева.

"Време е обаче и държавата също да се намеси и да помогне", обяви Радев.

Държавният глава коментира и каква благотворителност е извършила и съпругата му, като добави, че тя е дарила 10 000 лева за храна на възрастните хора. Възползва се от това да се скара на медиите, че не се интересуват какво прави тя и от нейните инициативи. "Когато моята съпруга обикаляше на Коледа трънските села, които са откъснати и на 1 март им носи мартеници, вие къде бяхте. Не е въпрос да правиш дарителство само пред камерите. Това е осъзнат личен акт. Не е въпросът да дариш, когато е модерно. Не е въпрос само да изръсиш пари, а да влезеш пари в къщите на самотните хора и да поговориш с тях", обяви Радев.

Държавният глава не каза и дали смята да наложи вето върху поправките в закона за извънредното положение или върху актуализаицията на бюджета. Заяви,че чака законите днес и едва след като екипът му ги разгледа, ще вземе решение. Въпреки това натърти, че редом със здравните мерки, трябват убедителни и солидни мерки срещу социалната и икономическата криза, която можело да се превърне в катастрофа.  Той обаче даде да се разбере, че вече се прохожда в тази област и всъщност властите следват неговите препоръки и вървят по неговите предложения.

"Обществото трябва да продължи дисциплината и да спазва мерките на властите. Но ние не можем до без край в това положение, докато има вирус, да стоим в това положение, защото вирус ще има и след 13 май. Трябва да помислим как по-бързо да излезем от това състояние", обяви още Радев. След това той даде примери с държави като Австрия и Норвегия, където пък мерките се облекчават.

Той отново повтори, че трябва да се мисли и за психическото здраве на нацията, че са нужни екстремни мерки, за да няма гладни хора. "Тези, които вземат тези решения, са сити хора", каза той и добави: "Затова казвам: не чакайте момента, в който гладът ще победи страха",  намеквайки за опасността от гладни бунтове.

"Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и да разбере кога президентът може да налага вето. От други коментари по-добре да се въздържа. Няма нищо по-страшно от активната глупост, е казал Гьоте", заяви Радев на въпрос за думите на премиера Бойко Борисов, че ще извади депутатите на ГЕРБ, ако наложи вето, както и, че нарежда като "стара свекърва".

Радев се възплзва да разкритикува кабинета, че липсва достатъчно предпазни средства за лекарите. Той натърти, че е важено и здравето на медиците, като поясни, че вече 30 са заразени с коронавирус. Възползва се от това да заяви, че трябва по-бързо да им се доставят предпазни средства във всички болници.  По думите му положението при личните лекари било далеч от желаното, а наред с това не достигали и специалисти. Средната възраст била над 50 години и трябвало да се мисли за обновяване на лекарския състав.

Какво коментира властта за критиките на Радев и с кой цитат от Гьоте му отговори пък вицепремиерът Томислав Дончев, четете тук.

Тестват всички медици в Пирогов след Великден

Шефът на Пирогов доц. Балтов се опита да излезе от ситуацията и критиките, че държавата трябва да се намеси и да помага на болниците. Той поясни,че държавата е направила каквото трябва и в условията на криза не може да се иска повече. Той припомни, че в болницата има 31 случая на пациенти с COVID-19, като 6 са в интензивното отделение. Други 25 са в средно тежко състояние и се лекуват в отделна клиника, предназначена само за пациенти с коронавирус. Накрая Балтов поясни, че мислят след Великден да направят бързи тестове на целия персонал, за да се види дали има натрупан имунитет. Сега обаче хората трябвало да спазват всички мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.