Радев разговаря по телефона с португалския президент, отлагат визитата му за есента

Радев разговаря по телефона с португалския президент, отлагат визитата му за есента

Двамата държавни глави: В криза европейската солидарност не трябва да е само на думи

Президентът Румен Радев разговаря по телефона със своя португалски колега Марсело Ребело де Соуза, съобщиха от Дондуков 2. В условията на криза европейската солидарност не трябва да остава само на думи, около тази позиция се обединили двамата по време на разговора. 

Според тях бързото преодоляване на ситуацията, причинена от коронавируса в Европа, изисква общи усилия от страна на европейските институции и на държавите членки.

Двамата държавни глави се обявили, че социалното и икономическо възстановяване на Европа след коронавируса, трябва да бъде сред темите на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата „Арайолуш“, която обединява президентите на 14 държави членки от ЕС – България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.

 Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза били единодушни, че освен подкрепа за здравните мерки, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса, са необходими и своевременни действия на ЕС за бързото социално и икономическо възстановяване на европейските държави.

"Недопустимо е в резултат на тази криза да се допуска маргинализирането на големи социални групи или да се задълбочава социалното и икономическо разделение в ЕС", посочили Радев и Марсело Ребело де Соуза.

По време на разговора било постигнато взаимно съгласие за отлагане на предстоящата визита на президента Марсело Ребело де Соуза в България през месец април, поради ситуацията, създадена от коронавируса в Европа.

Очаква се посещението на португалския президент у нас да се състои през есента на 2020 г.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.