Радев пред посланици от ЕС: Прозрачността следва да е неотменим принцип на управлението
2

Радев пред посланици от ЕС: Прозрачността следва да е неотменим принцип на управлението

Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща днес с посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се проведе в резиденция „Бояна“., съобщиха от Дондуков 2. В срещата е участвала и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според него натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличил  гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. По думите му били нужни и промени в системата на правосъдието, които да укрепели нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаквало обективност и да гарантира законността.

„Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната“, заявил Радев. По думите му продължавали и консултациите за промени в Конституцията.

На свой ред диполоматическите предсатвители заявили, че протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство. Те откорили като основна предпостаква за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика нуждата от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията. 

В тази връзка Радев изразил амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност. Той отново откроил необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на  регионалната инициатива „Три морета“ за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочи още на срещата президентът Радев. Държавният глава припомни, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от Черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.