Радев поздрави Мустафа Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия

Радев поздрави Мустафа Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия

Взаимното уважение и толерантността между религиозните общности в България са важна част от културните традиции на страната ни. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, които проведоха днес среща в сградата на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България, същбища ха "Дондуков" 2.

Държавният глава поздрави д-р Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия от Националната конференция на мюсюлманите в България.

По думите на президента, това е израз и на оценката, която българските мюсюлмани дават на своето духовно ръководство. Добрият диалог между държавните институции и религиозните вероизповедания, в рамките на техните отговорности, има положителен резултат и за самите граждани, посочи главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Той отбеляза и отличния диалог между мюсюлманското вероизповедание у нас с Българската православна църква, което се оценява много позитивно от представителите и на двете религиозни общности.

Д-р Хаджи подчерта приноса на президентската институция за разрешаване на въпроса за изплащането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава и недопускането на външни влияния сред българските мюсюлмани.

Съхраняването на ценностите на традиционния ислям в България от страна на Главното мюфтийство заслужават подкрепата на обществото, посочи държавният глава.

Румен Радев открои и ролята на мюсюлманските духовници за успешното противодействие на навлизането на радикални духовни течения в България, както и отговорното отношение на Главното мюфтийство. Българската държава има своята важна роля и за осигуряване на по-добри социални условия и стандарти в обучението на мюсюлманското духовенство, бе общата позиция на срещата, на която бе обсъдена и акредитацията на Висшия ислямски институт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.