Радев: Надявам се Планът за възстановяне да бъде обсъден още през юли
2

Радев: Надявам се Планът за възстановяне да бъде обсъден още през юли

Радев подкрепя предложението за среща ЕС-Русия

Президентът Румен Радев се надява през юли Планът за възстановяване и устойчивост на България да бъде предложен за обществено обсъждане и внесен в следващия парламент. От Брюксел държавният глава обясни, че се работи усилено в интерес на хората. В документа ще бъде заложено купуването на шест медицински хеликоптера.

Той добави, че на срещата на върха се е коментирала необходимостта от Плана и той да бъде приложен възможно най-бързо. 

„За съжаление, предишното правителство не внесе своя план. Явно то си имаше причини. Първата, е че той явно не беше готов, а в насипно състояние. Втората - всички сигнали, които идваха от ЕС, бяха в посока, че той трябва да бъде основно преработен в някои раздели”, каза още Радев.

Той коментира и критиките на ГЕРБ към служебното правителство.

„Опитът им да предизвикат легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България. Абсурдно е точно в Брюксел да се изтъкват такива доводи”, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев съобщи, че подкрепя предложението на Франция и Германия за среща ЕС-Русия. Категорично подкрепих и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията за отношенията с Русия, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Тук не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз по отношение на нашата глобална роля - дали ще бъдем глобален фактор или зрител на глобалната арена, където се състезават глобалните играчи като САЩ, Китай, Русия. Напомних на всички лидери, че всички подписахме през 2017 г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена, посочи Радев.

В геополитиката е нужен реализъм. Седемте години на санкции не доведоха до желаните резултати. Необходимо е да търсим нови инструменти за развитие на нашите отношения с Русия, най-вече за деескалация. С Русия споделяме общо европейско пространство, и по отношение на климата, здравеопазването и сигурността. Само губим взаимно от противопоставянето, добави президентът.

Инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е едно логично предложение. Въпреки че не намери място в заключителната декларация поради опасенията на някои държави, тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно, прогнозира държавният глава.

По-рано Меркел съобщи, че държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз са обсъдили и отхвърлили инициативата на Меркел и Макрон за провеждане на среща на лидерите на блока с руския президент Владимир Путин в близко време. Германската канцелерка обаче подчерта важността от поддържане на диалога с Русия и каза, че страните членки на ЕС "работят върху формата на този диалог".

"Опитът да се търси легитимация в чужбина не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България", подчерта държавният глава в отговор на въпрос за твърденията на бившите управляващи, че са обект на репресии от страна на служебното правителство, а в страната е налице процес на реставрация на комунизма.

„Абсурдно е точно тук, в Брюксел да се изтъкват такива доводи, тъй като Европейският парламент прие резолюция, спрямо бившите управляващи, излагаща напълно греховете на тяхното управление. Виждате, че по-късно и нашите партньори от САЩ наложиха безпрецедентни санкции на България и то на бизнесмени, близки до бившия премиер“, каза президентът.

Радев отбеляза също така, че темата за върховенството на закона ще става все по-актуална в България и тук Европа е изостанала от САЩ в прилагането на практически мерки за борба с корупцията. Президентът подчерта и че в доклада за отношенията на ЕС с Русия като един от основните проблеми е посочена корупцията и прането на пари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.