Президентът Румен Радев обяви от Варна началото на 17-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“.Кампанията се провежда под патронажа на държавния глава в помощ на болни деца, а темата и целите на кампания 2019 - 2020 бяха представени в университетската болница „Света Марина“ в морската столица.

"Избрах да дадем началото тук, не защото е най-високотехнологичното лечебно заведение,  а защото точно тук, където се полагат грижи за хиляди деца, нашият призив ще прозвучи най-силно", каза в словото си Радев.

Тази кампания е под наслова „Да дарим бъдеще на болните деца“  и си поставя за цел да помогне за съвременното лечение на подрастващите като осигури високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация в университетски и многопрофилни лечебни заведения. А също в рехабилитационни центрове, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобряване на диагностиката и лечението на тези заболявания и функционират като референтни центрове. Преди година фокусът на инициативата бе подкрепата за деца с тежки заболявания и увреждания.

За 2019 година инициативата събра 2,44 млн.лева. С тях бе подпомогнато лечението и рехабилитацията на 551 български деца и бе осигурена апаратура в 19 лечебни заведения, отчете президентът Радев. Той допълни, че зад тези цифри стоят добрите сърца и талантът на много хора.

„Българската Коледа" ни дава вярата, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности, поясни още Радев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: В храма само тези, за които вярата е по-важна от здравето

Църквите и манастирите не са затваряни. Имам уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща в Светия синод с патриарх Неофит и митрополитите от Синода. Те обсъдиха мерките за сигурност по време на големите празници Цветница и Великден, така че да не се стигне до пик на заразата.

ВМРО иска данък върху веригите, ако откажат БГ стоки на щандовете си

Ако големите вериги откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, може да им бъде наложен специфичен данък за опериране на родния пазар. Това съобщава от ВМРО, като уточняват, че с приходите от налога могат да се подпомагат българските производители.

Още 201 деца са подпомогнати от „Българската Коледа”

Още 201 деца, нуждаещи се от лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства, са подпомогнати в рамките на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ в  кампанията  през 2019-2020 г, съобщиха от администрацията на президента Румен Радев.