Променят съдебния закон за избора на главен прокурор (ОБЗОР)

Променят съдебния закон за избора на главен прокурор (ОБЗОР)

Цацаров: Не очаквам забавяне, това не е в стила на президента

*Борисов: Министърът на правосъдието не трябва да предлага кандидатура

*Президентът няма да бави решението си за указа за нов главен прокурор

*Обвинител №1 обяви Лозан Панов за основен говорител на атаката

 

ГЕРБ ще предложи нова промяна в процедурите за избор на главен прокурор, с която ще бъде махната възможността министърът на правосъдието да издига свой кандидат за поста. Това намекна премиерът Бойко Борисов.

На въпрос защо правосъдният министър Данаил Кирилов не се е възползвал от правото си да предложи също кандидатура за главен прокурор, Борисов отговори също с въпрос: „Ако ГЕРБ беше избрал главния прокурор, щяха ли хората да му се доверят?“. Той даде да се разбере, че според него не трябва правосъдният министър изобщо да номинира кандидатури за позициите на тримата големи в Темида, каквото право му дава Закона за съдебната власт, и посочи: „Нека минат изборите,

ще променим този закон,

защото това е лицемерие.

Винаги съм твърдял, че съдиите трябва да избират съдии, прокурорите – прокурори“.

Между премиер и президент прехвърчаха и искри, след като малко по-рано държавния глава коментира това кога ще вземе решение дали да подпише указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор. Според държавния глава обаче премиерът му прехвърлял отговорността за избора на Иван Гешев.

"Той се опитва да си измие ръцете чрез президента. Именно премиерът има влияние във ВСС чрез парламентарната квота. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше право да издигне втори кандидат", каза Радев.

На въпрос как ще коментира критиките на президента спрямо него, Борисов посочи: „Това не е ли агитация? Когато говориш за лидера на една партия, значи не си равно отдалечен. А когато изричаш неистини, по този начин подвеждаш избирателя“. По думите му от 11 членове от парламентарната квота, ГЕРБ имал само трима. В същото време БСП също имали трима, а ДПС – двама.

„Двете партии, които гласуваха за президента Радев имат пет гласа, а ГЕРБ трима от общо 24 гласували при вота за новия главен прокурор. Аз

няма да наруша върховенството

на закона като него.

Казвам ви как той подведе избирателите, агитирайки за нашите опоненти БСП и ДПС“, заяви министър-председателят и допълни: „Сиреч – той има по-голяма квота във ВСС и прехвърля много тънко и йезуитски към премиера Борисов“.

Попитан дали според него президентът ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за обвинител №1 Борисов отговори: „Не искам да мисля какво му е в неговата глава. Дълги пътувания, откъсване от ежедневните теми, просто да не казва, да не агитира за БСП и ДПС, защото това е внушение“.

В същото време президентът Румен Радев заяви, че няма да бави решението си дали да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

„Няма да се поддам на натиска

на нито една от двете страни“,

коментира Радев. Той обясни, че не иска да коментира темата с избора на Гешев, тъй като предпочита фокусът да не се измества от сериозната тема, каквато е местният вот.

Въпреки всичко той заяви, че ще изпълни задълженията си, така както са разписани в Конституцията и първо ще се запознае с всички документи, преди да вземе своето решение. Президентът увери, че в обозрим срок ще вземе решение за указа за назначаване на избрания от ВСС кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Радев ще подходи съобразно конституционните си правомощия по този въпрос.

„Очаквам на първо място

президентът да изпълни

конституционните си правомощия

за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Този президент е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо, той никога не се страхува да го каже. И го казва по начин, достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия“. Това пък заяви настоящия главен прокурор Сотир Цацаров в отговор на журналистически въпрос кога очаква президентът Румен Радев да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев.

Сотир Цацаров повтори, че президентът Румен Радев ще изпълни своите правомощия и че лично той не очаква да има забавяне в процедурата.

„На първо място аз не очаквам забавяне, защото всяко забавяне не е в съответствие със самия процес и второ, не е в съответствие с начина, по който работи този президент”, каза настоящият главен прокурор. Цацаров обаче уточни, че, като казва „осъществяване на конституционни правомощия”, има предвид, че държавният глава има право и да подпише, но и да не подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

„В случай, че кандидатурата бъде върната,

ще се повтори тази процедура,

която се случи по време на избора на председателя на Върховния административен съд. А именно – ново гласуване. Ако същият кандидат отново събере 17 и повече гласа, президентът следва да подпише указа за назначаването му. Ако не събере при второто гласуване, процедурата се прекратява и започва отново, от самото начало”, обясни Сотир Цацаров. Той уточни, че очаква от наследника си Иван Гешев да продължи започнатото през последните 2-3 години и то особено с неговото участие, тъй като е бил ръководител на Специализираната прокуратура.

„Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време и силни резултати в борбата срещу битовата престъпност – нещо, в което и ние, и МВР, имаме много да дължим на гражданите. Той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне очаквам от него, противно на много други очаквания,

необходимата реформа в

прокуратурата, да бъде извършена.

Така както тя ще е препоръчана и в решение на Венецианската комисия, което се чака и в решенията на българския законодател”, каза още главният прокурор.

В отговор на журналистически въпрос дали вече е дал съвет на Гешев, Цацаров бе категоричен, че не би следвало да го обсипва със съвети. „Иван Гешев има достатъчно разум в себе си, за да види това, което е направено до момента, да знае това, което трябва да се коригира и да знае това, което още трябва да се направи. А и аз нямам склонността да давам съвети, защото това е строго специфично”, каза главният прокурор. По думите му двамата с Гешев имали ежедневни разговори, които обаче не били за това какво трябвало да се случи, след сдаването и поемането на поста, а били за текущи разследвания.

Цацаров: Кръгове с дела, пари и медии са против Гешев

Кръгове, срещу които се водят наказателни производства, и които имат пари и медии в момента се обявяват против избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров.

Главният прокурор коментира и обвиненията за намеса при избора на негов наследник на поста. „Тези обвинения, че имаше нечия намеса при избора на главния прокурор, нямаше ли ги при моя избор? Нямаше ли ги при избора на Георги Чолаков? Нямаше ли ги и сега?”, попита главният прокурор.

По думите му „същите тези обвинения бяха повторени в същия този тон от човека, който бих казал, че се изяви като най-силният и най-мотивираният говорител на тези обвинения – председателят на Върховния касационен съд. На практика обаче той умело и мисля, че доста услужливо подмина всички заглавия, които съществуваха тогава в същите медии, които бяха и са собственост на кръговете, които инспирират цялата тази кампания. И Лозан Панов бе обявен за избор на Цацаров, и ДПС. По същия начин бе обявен и Иван Гешев. По същия начин се подходи с Георги Чолаков. Ако някой е неудобен за някого, защото този някой има наказателни производства, има от какво да се страхува, очевидно е, че той ще впрегне цялата си мощ – била тя финанси, била тя медии, с които разполага, за да атакува един кандидат. Същите са тезите, които се развиват и в момента”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.