Радев пред Кириакиду: Задълбочено анализираме високата смъртност от COVID
2

Радев пред Кириакиду: Задълбочено анализираме високата смъртност от COVID

Призова за улесняване на процедурите между страните при даряване на ваксини

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

"След първоначалното стъписване и някои проблеми със солидарността, европейските институции реагираха бързо и ние сме радостни, че поеха отговорността за доставката на ваксините. Въпреки че в нашата страна, както във всички страни, броят на смъртните случаи и заразените хора намалява драстично, в момента сме в задълбочен анализ какви бяха причините за високата смъртност и как се управляваше кризата", заяви държавният глава в началото на разговорите.

Кризата с COVID-19 постави на огромно изпитание нашите здравни и социални системи, обясни Радев.

Държавният глава призова за улесняване на процедурите между страните-членки при даряване на ваксини срещу COVID-19. По думите му успехът на имунизационната кампания срещу COVID-19 зависи от възможността за избор на ваксина, както и от убедеността на хората в безопасността на ваксините както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Според Радев ниският дял на ваксинирани българи се дължи на липсата на доставени у нас ваксини от всички видове производители още в началото на кампанията по имунизация. Радев посочи, че приоритет на служебното правителство е да създаде добра организация, така че всички желаещи българи, особено сред уязвимите групи и хората над 60-годишна възраст, да имат възможност да се ваксинират. Фокус е поставен върху ролята на личните лекари, като местните власти също полагат усилия да осигурят по-лесен достъп до ваксини.  Като проблем за България държавният глава посочи високия процент на смъртност у нас на фона на намаляващия брой заразени от коронавирус. „Кризата, породена от COVID-19, открои съществуващите дефицити в здравната система у нас и необходимостта от ефективни промени“, заяви Румен Радев.

Той посочи, че заради ограничителните противоепидемични мерки е бил затруднен достъпът до планови операции и профилактика на остри социалнозначими заболявания. България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови и онкологични заболявания, което е резултат от неглижиране на превенцията.  По думите на президента от голямо значение е и хората да имат достъп до адекватна медицинска помощ в „златния“ час след инцидент. „Хиляди българи губят живота си, защото не може да им бъде оказана помощ в първия час, след като претърпят злополука и особено след инфаркт или инсулт“, посочи Румен Радев.

Затова служебното правителство работи в Плана за възстановяване и устойчивост, който България ще представи на ЕК, да бъде включен и проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздух.

На срещата президентът призова и за облекчаване на административните процедури, които се налагат, когато една държава дарява ваксини на друга. „Солидарността е в сърцевината на европейското семейство. Затова е необходимо улесняване на реда за пренасочване на ваксини към държави, които имат нужда“, заяви Румен Радев и посочи, че България желае да дари препарати за имунизиране на Република Северна Македония.

Посещението у нас на еврокомисаря е в рамките на поредица визити в държавите от Европейския съюз за разясняване на стратегията на съюза за ваксините. Стела Кириакиду подчерта, че разгръщането на национални кампании за имунизиране срещу COVID-19 ще подпомогне този процес да обхване повече граждани на ЕС. Необходимо е всички европейци да имат равен достъп до ваксини, заяви еврокомисарят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.