0

"Време е да поемем към върха". Това коментира президентът Румен Радев и неговото вице Илияна Йотова на старта на предизборната си кампания, която те дават с поход от хижа Алеко до Черни връх на Витоша. 

"Време е да поемем към върха". Това коментира президентът Румен Радев и неговото вице Илияна Йотова на старта на предизборната си кампания, която те дават с поход от хижа Алеко до Черни връх на Витоша. 

Радев благодари на всички, които са дошли на Алеко и за подкрепата им към похода за по-справедлива България, който започва от тук.

Президентът изтъкна, че Алеко Константинов е от онези българи, които повече от век вдъхновят с родолюбие, талант и дързост. Той бил патриот и тънък народопсихолог, любител на природата. Радев изтъкна, че е станал жертва на своя герой (бай Ганьо - бел.р). "Ние, неговите потомци е време да надраснем слабостите на неговия герой. Време е да поемем към върха", каза той. Радев изтъкна още, че изкачването гради характер, калява волята,сплотява и зарежда с вяра.

"Алеко се бореше точно с тези пороци, с коти се борим и ние - корупция, предателство, малодушие, предателство", добави от своя страна Илияна Йотова. По думите й над 100 години по-късни неговите пътеписи и герои като че ли са писани за днешното време. "Като си спомним как пише за избори, сякаш пише как ГЕРБ прави избори",каза Йотова. Тя обаче изтъкна, че са избрали да стартират кампанията си така, защото искат да отдадат почит към българската природа - не искат бетонни хватки и калните следи на безстопанствеността. Отделно това днес бил и световния ден за борба с бедността и неравенствата.. Йотова напомни, че цялата им политика през последните 5 години е била именно в тази посока - равенство за българските граждани. Именно затова искат да я продължат - да няма разлика между бедни и богати, между хора които шанс и такива, които нямат бъдеще. По думите й не трябва да се лекуват последствията, а заедно с другите институции да водят политики, които да не допускат бедност.

 

 

По-късно след края на изкачването президентът публикува видео от върха. В поста си той написа: 

Нагоре към върха
България е в преход от авторитарен режим към демокрация, от произвол към законност, от корумпирано към прозрачно и отговорно управление, което да отприщи таланта и инициативата на младите хора. Това е преход през мъглата и смога на лъжите и инсинуациите, насаждани с години.
Всеки от нас трябва сам да извърви този преход. Убеден съм, че ще видим слънцето и ще дишаме свободно само ако бъдем единни. Вярвам, че ще успеем!
#СВасСме