Президентът: Гражданите са защитени от повишаване на цените на тока до Нова година
5

Президентът: Гражданите са защитени от повишаване на цените на тока до Нова година

Радев: Всеки има право на свободен избор, но ваксините са единствената защита

Българските граждани са защитени от повишаване на цените на тока до Нова година, заяви в Перник президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев. По думите му това се дължи на голямото предимство, че населението не е на свободния, а на регулирания пазар. Радев съобщи, че в четвъртък ще пътува за Брюксел, където ще се състои Съвет на ЕС по проблемите на кризата в енергетиката.

Президентът посочи, че при актуализацията на бюджета е заложено повишаване на компенсациите за енергийно бедните и те вече се получават от хората. Радев каза също, че се работи по въвеждане на механизми, които да защитят максимално българските граждани, когато регулаторът започне промяна на цените от Нова година.

По повод механизмите спрямо бизнеса президентът посочи, че са необходими бързи и категорични мерки и затова е инициирал вчера среща с всички засегнати страни. „Без диалог няма как да се случи. Вчера се чуха много добри предложения, обединихме се около ясен консенсус, че трябва да защитим по най-добрия начин интересите на българските граждани и на бизнеса с акцент върху малки и средни предприятия. Така че очаквам в най-скоро време да бъдат взети всички възможни решения в рамките на закона“, заяви Румен Радев и подчерта, че ситуацията е сложна и предвид факта, че служебното правителство не може да променя закони.

 "Всеки е свободен сам да взема решение за своето здраве, но ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, и това се потвърждава от всички статистики на постъпили в болница и на починали. Потвърждава се и от държавите, които напреднаха с ваксинацията и вече се отварят за пълноценен обществено-икономически живот", заяви Радев относно ситуацията с коронавируса.

По думите му, това се доказвало непрекъснато от всички статистики. Той подчерта, че държавите, които са напреднали с ваксинацията, се отварят, докато ние се затваряме. Президентът сподели, че мерки срещу заразата се вземат непрекъснато и призова гражданите да бъдат отговорни и да мислят за близките си. "Животът е дар и не бива да го залагаме безразсъдно", заяви Радев. Той уточни, че се е ваксинирал.

Радев бе в града за неговия празник, както и да разговаря с местната власт.

"От първостепенно значение за развитието на българските региони са инвестициите в човешкия капитал, които да осигуряват справедливи възможности, качествено образование и заетост.", заяви той пред  ръководството на местната власт, общественици и спортисти от града. Той ги запозна с мерките в енергетиката и икономиката, които служебното правителство предприема за облекчаване на бизнеса на фона на растящите цени в производството.  Сред темите на разговора бяха и перспективите за използване на потенциала на европейската платформа "Въгледобивни региони в преход". Държавният глава отбеляза усилията на общината, така че средствата от тази платформа да  бъдат изразходвани по най-добрия начин. Трябва да имаме пълен синхрон между предложенията на местната власт и на държавата, така че предложенията да бъдат защитени по най-добрия начин пред европейските институции, смята Румен Радев.

На срещата кметът Станислав Владимиров заяви, че перспективите пред града могат успешно да се реализират, ако се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Държавният глава посочи, че е  необходимо да се подобри не само транспортната, но и инфраструктурната, дигитална и енергийната свързаност, като се прилагат нови технологии и се поставят амбициозни цели.

Държавният глава открои значението на популяризирането на богатите културно-исторически забележителности в България с огромен потенциал да привличат сериозен туристически интерес. Пред президента представителите на местната власт откроиха възраждащия се интерес към Перник от страна на младите хора, както и успехите в областта на спорта.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.