Емил Радев: Изпълнението на ангажиментите на България по Механизма за сътрудничество и проверка  потвърдено

Емил Радев: Изпълнението на ангажиментите на България по Механизма за сътрудничество и проверка потвърдено

Българският евродепутат от години отстоява позицията за въвеждането на общоевропейски механизъм за върховенството на закона

Изпълнението на ангажиментите на България по Механизма за сътрудничество и проверка беше потвърдено в доклада със специфични препоръки към страната ни в рамките на пролетния пакет на Европейския семестър. Това заяви българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Емил Радев.

По думите му през последните няколко години в своите специфични препоръки за България по Европейския семестър ЕК използва почти еднаква формулировка. В нея се изтъква, че „в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка Комисията продължава да осъществява мониторинг върху съдебната реформа и борбата с корупцията”, а тези въпроси не се разглеждат от Европейския семестър. 

„Обикновено в препоръките на Европейския семестър се добавят няколко изречения взети от последния мониторингов доклад за България. Такъв е случаят и тази година, когато в заключенията си по Механизма за сътрудничество и проверка Европейската комисия ясно „отбелязва поетия от българското правителство ангажимент за поддържане на трайно сътрудничество с органите на Съвета на Европа с цел отстраняване на все още съществуващите недостатъци във връзка с антикорупционната рамка и ефективните наказателни разследвания в България”. Същите текстове присъстват и в препоръките за България в Европейския семестър”, отбеляза Емил Радев.  Той уточни, че и двата документа съдържат изричната позиция на ЕК, че извършеният от България напредък по линия на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите, поети към момента на присъединяването ни към ЕС. 

Самият Европейски семестър представлява форма на диалог между Европейската комисия и държавите-членки за постигане на целите на ЕС както по отношение на стратегията „Европа 2020”, така и на Пакта за стабилност и растеж. Всяка година ЕК анализира подробно програмите за икономически и структурни реформи на страните в ЕС и им предоставя набор от препоръки за следващите 12-18 месеца. През това време те трябва да приведат своите бюджетни и икономически политики в съответствие с договорените общоевропейски цели и правила.

„За разлика от България, в други държави като Полша и Унгария например тези теми са развити доста по-подробно в Европейския семестър, тъй като за тях няма друг специфичен инструмент за наблюдение, какъвто е Механизмът за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо страната ни”, поясни Радев. Българският евродепутат от години отстоява позицията за въвеждането на общоевропейски механизъм за върховенството на закона, който да бъде еднакво приложим спрямо всички държави-членки.   

„В края на миналата година Европейският парламент също изрази положително становище за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България. За съжаление, необходимото за целта формално решение все още не е прието”, коментира Радев и обясни причината за забавянето с безпрецедентната ситуация, пред която ЕС беше изправен заради пандемията COVID-19. „Най-голямата криза, сполетяла Европа след края на Втората световна война, съществено промени дневния ред на Европейската комисия, която имаше да свърши много по-спешни неща като набелязването на мерки за справяне с икономическите последствия в целия Съюз”, допълни евродепутатът. 

„Европейската комисия вече препоръча отпадането на механизма за сътрудничество и проверка за страната ни, но не по-малко важно е, че българското правителство има политическата воля да продължи да работи последователно за превръщането на посочените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайно изпълнение на реформите”, категоричен бе Радев.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.