Радев: Дейците на Съединението поправиха историческа несправедливост

Радев: Дейците на Съединението поправиха историческа несправедливост

"135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес. Половин България по волята на Великите сили бе оставена под властта на султана". С тези думи президентът Румен Радев поздрави събралото се множество на площад "Съединение" в Пловдив по повод тържествената церемония, отбелязваща честванията на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

"Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от родината. Докато в Търново свободна България се сдоби с Конституция, на българите от Източна Румелия бе натрапен Органическият устав - една нефелна конституция, която им отреждаше ролята на безгласни поданици.

Дейците на Съединението поправиха тази историческа несправедливост. В онези дни възродена България показа как един просветен народ, без насилие, от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа родина и няма сила, която да го спре.

Победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват свободата си. Хора - дръзки и свободолюбиви - с принципи и решителност се намират винаги в нашата история, дори когато народът е изглеждал примирен.

Говоря го от няколко години при срещите ми с вас. До скоро го правех с надежда и очакване. До скоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои - победите на нашата страна в историята, но историята неумолимо се движи напред. Днес будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата".

Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота - свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и святата република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи, с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България.

В която българите са братя и със знанието на един древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България.

От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще. Поклон пред дръзките и храбрите! Да живее свободна и единна България!", каза още в словото си Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.