Д-р Снежа Шаламанова: Рационалното хранене и спортът гарантират добрия имунитет на детето
2

Д-р Снежа Шаламанова: Рационалното хранене и спортът гарантират добрия имунитет на детето

Личният лекар следи и за прилагането на всички ваксини от имунизационния календар, казва Д-р Снежа Шаламанова, специалист по детски инфекциозни болести в Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“.

- Д-р Шаламанова, по повод на откриването на учебната година какви съвети ще дадете на родителите на учениците по отношение на тяхното здраве – трябва ли да извършат някакви профилактични прегледи преди да тръгнат на училище?

- При децата от 7 до 18-годишна възраст веднъж годишно преди да започнат училище се измерват ръст, тегло, гръдна обиколка, артериално налягане. Оценяват се физическото развитие, зрителната острота и цветоусещането, изследва се урината за наличие на протеин. Личният лекар следи и за прилагането на всички ваксини от имунизационния календар. Тези прегледи се провеждат, за да се установят проблеми в зрението, затлъстяване, откриват се заболявания на опорно-двигателния апарат - сколиоза, на дишането, на бъбреците, на очите. Те са необходими и важни, защото откритите навреме  отклонения от развитието,  дават много по-големи възможности за тяхното успешно лечение.

- Как родителите да засилят имунитета на децата и може ли да ги предпазят от респираторните заболявания, типични за граничния есенен сезон?                               

- Много родители приемат, че имуностимулаторите ще осигурят  необходимата защита срещу болести на децата им. Не е необходимо да се дават имуностимуланти на добре хранено и гледано дете,  приемът им няма да му навреди, но и полза особена няма да има. Ако детето се храни рационално, закалено е, спортува и играе на открито, не е  необходимо родителите да посещават аптеката. Когато обаче има признаци  на  слаб имунитет, имунната система трябва да се подпомогне. Това се налага когато детето боледува често още в кърмаческа възраст (по принцип в първите месеци децата боледуват по-рядко, защото получават антитела от майката и кърмата), заболяванията продължават по-дълго от нормалното, хремата продължава със седмици. Ако то има алергия вероятността често да боледува е по-голяма (атопичен дерматит, алергична хрема, астма), често страда от разстройство (установено е, че нормалната чревна флора е от голямо значение за имунитета, честите разстройства говорят за проблем), има намален апетит,  анемия, постоянно увеличени лимфни възли, особено шийните. От значение е и наследственият фактор – единият или двамата родители също често са боледували като деца.  Ако тези признаци са налице, децата трябва да се консултират с педиатър какво да се направи за укрепване на имунитета им. Лечението е индивидуално, зависи от какви инфекции страда детето (вирусни или бактериални), наличието на алергии, на хронични заболявания.                                                        

В аптеките се предлагат много средства, повечето са изработени на базата на природни продукти – пчелен мед  и неговите производни (пчелен прашец, клей, пчелно млечице), черен бъз, водорасли, коластра, рибено масло, български билки. От предлаганите в аптечната мрежа имуностимуланти е добре да се ползват тези, които не се абсорбират и които действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата и запазват естествената роля на имунната система. Такива са  ехинацея, слез, черен бъз.  Освен това те притежават и антиоксидантно, проивовъзпалително и антивирусно действие и са добро решение, тъй като при остра вирусна инфекция  под действие на агресията на патогена в организма се задействат защитни механизи, които водят до състояние на оксидативен стрес и възпаление, които макар и полезни в процеса на защита, могат също да доведат до увреждане на клетките.

 -Каква е ролята на храненето за изграждането на имунитета на детето и за кои храни родителите трябва да внимават?                                                                

- За децата, които не боледуват често, е достатъчен приемът на балансирана и разнообразна храна. Един от най-големите имунни органи в човешкия организъм са червата. В чревната мукоза се съдържат голямо количество имунологично активни клетки, благодарение на които тя може да формира имунологичен отговор и това се случва, тъй като епителната повърхност на червата се подлага на действието на антигенни структури от външната среда. Пайеровите плаки, намиращи се в червата  участват в отключването на имунния отговор и това има значение не само за локалния имунитет на червата, но и за хуморалния имунитет на организма. В този смисъл храненето на детето, осигурява не само енергия и градивни елементи на организма му, а се превръща във фактор, повлияващ имунитета. Достатъчно е детето да приема всеки ден пресни зеленчуци и плодове, месо, млечни продукти, риба в количества според възрастта. Особено важен е приемът на месни продукти, тъй като в тях се съдържат повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система. Трябва да се ограничават мазнините, особено животинските, приема на захар, захарни и сладкарски изделия, консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, да се избягват пържените и солените храни, които са предпоставка за наднормено тегло, което пък е причина за много хронични заболявания. Децата трябва да приемат ежедневно достатъчно вода и течности.             

- Препоръчвате ли допълнителен прием на витамини и как родителите да се ориентират кои са най-подходящи за тяхното дете?                       

- Когато има висока заболеваемост  от остри респираторни инфекции и грип  е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници.

Витамин Д има ключова роля по отношение на имунитета.  Добре e той в  100% да е натурален, за да се усвоява  по-лесно от организма, което гарантира по- сигурен ефект. Излишъкът от витамини обаче също може да има неприятни последици. Водноразтворимите витамини като С и В се усвояват и ненужното се изхвърля с урината, докато мастноразтворимите А, К, Д се натрупват. Вит. Д не трябва да се приема, ако няма дефицит от него в организма.                                                                                                              

- Доколко е важен спортът в ранна детска възраст и може ли да помогне той детето да боледува по-рядко?                                                                              

-Защитата на децата от болести включва поддържане на имунитета и със спорт. Спортуването е важно за имунната система. Ако се заседяваме постоянно, тя закърнява и ставаме уязвими за вируси и бактерии. Часовете по физическо възпитание са недостатъчни и е добре децата да ходят на спорт допълнително поне два пъти седмично. Това е най-доброто закаляване, стига всичко да става постепенно, с последователно натоварване и заниманията да бъдат системни. Помагат и игрите на открито. Ритането на топка в училищния двор веднъж в седмицата обаче не върши работа. Родителите е важно да запишат детето на подходящ спорт щом навлезе в училищна  възраст.

Трябва да се подчертае силно, че важна предпазна мярка срещу всички инфекции е редовното измиване на ръцете с вода и сапун, а за някои от тежките инфекции и  редовните имунизации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.