Общите разходи на работодателите за един отработен час нарастват с 5.1 на сто през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Увеличението в индустрията е със 7.7 на сто, в услугите - с 3.6 на сто, и в строителството - с 2.2 на сто. По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2018 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 11.6 на сто, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 11.3 на сто, и "Култура, спорт и развлечения" - с 8.6 на сто.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите сектори "Операции с недвижими имоти" - с 9.1 на сто, и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 3.5 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 4.8 на сто, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 6.8 на сто. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 12.3 на сто за "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" до (-9.7 на сто) за "Операции с недвижими имоти".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Износът на страната нараства с 4,2% към края на октомври

Националният статистически институт публикува предварителни данни за българския износ в периода януари – октомври 2019 г. Спрямо същия период миналата година, общият износ на страната нараства с 4,2%, като експортът ни към държавите от Европейския съюз се повишава с 3,4%, а този към трети страни с 5,8%.

До 15 май пишат нов закон за ВиК услугите

Новият закон за ВиК трябва да бъде готов до средата на май месец догодина, решиха депутатите. Регионалният министър трябва да подготви и предложи на обществено обсъждане проект на закона до 15 май.

Аврамова: Не тол системата, а нелегалните превози пречат на бранша

Не въвеждането на тол системата, а нелегалните превози са сред основните проблеми на транспортния бранш, коментира пред журналисти регионалният министър Петя Аврамова протестите на автобусните превозвачи.