Работодатели скочиха срещу субсидирането на фалиралата ТЕЦ „Марица Изток-2”

Работодатели скочиха срещу субсидирането на фалиралата ТЕЦ „Марица Изток-2”

Според АИКБ подобна мярка ще увеличи цената на електроенергията

Бизнес организациите се обявяват срещу „спасяването” на ТЕЦ „Марица Изток-2”. Това се казва в писмо на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) до министър председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Според работодателите централата ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система над 150 лв. млн. лв. на година, което ще увеличи цената на електроенергията, изчисляват от АИКБ. Получавайки пари наготово централата не се стреми да оптимизира разходите си. От работодателската организация посочват за пример числеността на персонала в държания ТЕЦ, който е 2400 души при инсталирана мощност 1620 мегавата. В другите две големи топлоцентрали в района с почти същата инсталирана мощност са заети общо 780 души или над 3 пъти по-малко.

В писмото още, че от ТЕЦ „Марица Изток-2” не изпълняват решение на КЕВР, която счита, че централата следва да търси ефективна реализация на електроенергията си на балансиращия пазар, в периодите, когато цените на тока са над 93,33 лв. за мегаватчас.

Работодателите констатират още, че вместо това държавният тец си намалява производството и увеличава стабилно загубите си, които към септември миналата година са били на ниво от 173 млн. лв. Според работодателите това са част от причините водещи до най-високите цени на промишлената електроенергия в България, които са от 25% до 50% над средните за ЕС, а през януари не е имало държава в Европа с по-висока цена на индустриалния ток от нашата.

В заключение на писмото от АИКБ предупреждават, че ще сезират Еврокомисията за прилагането на непазарните практики прилагани от държавата по отношение на ТЕЦ „Марица Изток-2”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.