Бизнес и синдикати искат по 180 лв./мвтч по-ниски сметки за ток за октомври

Бизнес и синдикати искат по 180 лв./мвтч по-ниски сметки за ток за октомври

Работодатели и синдикати искат 180 лв./мвтч от сметките за ток за октомври. Това става ясно от писмо на АОБР, КНСБ и КТ „Подкрепа“ до президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и министрите на енергетиката и финансите Андрей Жеков и Валери Белчев.

Предлага се организирането на среща в петък, на която да се обсъдят организиране на среща след 22.10.2021 г., на която да се обсъдят: предложените мерки за финансова компенсация на небитовите потребители, а именно възстановяване на 75% от надвзетото (надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната цена за бита). За месец август това са 74 лева, за месец септември – 94 лева, а за месец октомври това се очертава да е сума от порядъка на 180 лева за мегаватчас. Следва възстановяването на надвзетото да се извършва до нормализирането на цените; планът за недопускане на ценова ескалация през зимата 2021/2022.

В писмото се акцентира на критичната ситуация за голям брой потребители на електрическа енергия на свободен пазар. Цените на електроенергията растат „необуздано“ и стойността на мегаватчас постоянно бележи нови рекордни стойности. При 119.00 лв. за мегаватчас средна прогнозна цена на КЕВР на електроенергията за периода юли 2021/юни 2022 г., цената за месец август беше 218.17 лв., за месец септември – 244.50 лв., а за първите двадесет дни на месец октомври вече е 368.60 лв., като не може да се прогнозира какъвто и да било „таван на цените“, при това преди да е настъпила зимата.

Работодателите и синдикатите припомнят за срещата на 19 октомври на представители на протестиращите срещу скъпия ток и зам. министър-председателя и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на енергетиката Андрей Живков, заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов на съвместна среща, на която присъстваха още г-н Иван Иванов - Председател на КЕВР, г-н Валентин Николов - член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, г-н Константин Константинов - изпълнителен директор на „Българска Независима Енергийна Борса“ ЕАД. На срещата отново беше потвърдено, че се работи по вече обсъжданите мерки. Бяха посочени конкретни механизми за финансово компенсиране на широк кръг стопански потребители, включително чрез Фонд „Сигурност на Енергийната Система“. От наша страна, ние потвърдихме подкрепа за готвените мерки, но все още не виждаме резултат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.