Работниците от
7

Работниците от "Автомагистрали Черно море" излязоха пак на улицата

Сплашват лидера на синдикалистите със солен акт, викат го в пътното в Русе

Работници и служители на шуменската пътностроителна компания "Автомагистрали Черно море" излязоха отново на улицата в сряда, след като до момента от протестите им в петък нямаше никакво развитие по исканията им да бъдат изплатени изработените от дружеството с ремонта на АМ "Тракия" средства. Напрежението между протестиращия колектив и МРРБ ескалира допълнително в сряда, след като стана ясно, че председателят на КНСБ във фирмата Господин Янков е привикан за петък в Областно пътно управление в Русе за да му бъде съставен акт заради протестите край града миналата седмица.

Протестиращите се събраха в Шумен под прозорците на областния управител Валентин Александров в пешеходната част на бул. "Славянски" и представиха пред минувачи хронологията на проблемите си и разказаха за какво протестират. Работниците поискаха представителят на правителството в Шумен да слезе при тях, но той прие при закрити за журналисти врата само представителна група от синдикалисти. Целта на протеста е компанията да си получи оставащите 56 процента от сумата по вече изпълнения договор за ремонт на АМ "Тракия". От "Автомагистрали Черно море" биха съдили длъжниците си, но проблемът е, че за завеждане на иск трябва да внесат държавна такса в размер на 1.4 милиона лева, средства, каквито компанията в момента няма, още повече, че се очаква на 31 да спрат и тока на административната сграда заради неплатени сметки.
"Ние, работещите в „Автомагистрали – Черно море“ АД, град Шумен, вече заявихме, че от края на април правим опити да получим заработените средства за ремонта на автомагистрала „Тракия“  от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

След протестните действия, проведени миналия петък, очакванията ни за среща с отговорно лице – министъра на регионалното развитие или началника на политическият кабинет на министър-председателя, не бяха оправдани. Приетата от протестиращите декларация в 10:40 часа на четирите пункта на протестите – София пред МС, АМ „Тракия“, гр. Русе и АМ „Хемус“, беше внесена в деловодството на  Министерски съвет. След това последва среща с началник отдел „Приемна“, който не е компетентен да даде отговор на исканията ни. Прехвърлянето на отговорност, липсата на реално решение на проблема, липсата на диалог и връзка с нашия Синдикален комитет, опитите за политизиране на проблема, както и внасянето на напрежение сред персонала с изричане на неверни твърдения, ни доведе до неизбежно продължаване на протестните действия." - заявиха в декларация в сряда работниците. Участници в протеста в София са разочаровани, че въпреки обещанията, че министър Виолета Комитова ще ги приеме, протестът бил препратен в деловодството, а Виолета Комитова общувала с протестиращите задочно с пресконференция на друго място.

"Заради липсата на средства имaмe прeдупрeждeниe зa cпирaнe нa тoкa и мобилните услуги. Природният газ ни е спрян за всички производствени бази. Спрени са доставките на битум и дизелово гориво.  Липсата на дизелово гориво за автомобилите ще доведе до спиране прoизвoдcтвoтo нa бeтoн, асфалт и инертен материал,  зaщoтo нямa c кaквo дa  прeвoзвaмe готовият продукт  до клиентите. Имаме забавяне на заработените ни с честен труд заплати и принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали. Лишени сме от възможността да заработим трудовите си възнаграждения." - коментират от синдиката.


В петък протестите продължават отново с пълна сила.  От 10.30 до 14 часа на 20 август протестни митинги ще има отново на пътен възел Белокопитово на Автомагистрала "Хемус", на кръговото кръстовище между бул.“Транспортна, път Е773, ул. „Проф.Яким Якимов“ и бул.“Стефан Стамболов“ в Бургас на входно-изходната артерия на града от/за София и в Русе на кръстовището до магазин "Джъмбо". Възможно е да бъде блокиран и трафикът в петъчния ден в тези точки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.