България е сред страните в Европейски съюз (ЕС), в които се полага най-голямо количество труд, включително и извънреден. Това съобщи председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по време на международна конференция на синдикалната организация.

Манолов уточни, че синдикатите нямат нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време

на националните празници и в почивните дни.

Данните на Евростат сочат, че у нас почасовата надница е най-ниската в ЕС- едва 5.4 евро на час, докато в Дания сумата е 43.5 евро, а в Люксембург - 40.6 евро на час, и Белгия с 39.7 евро на час.

В северната ни съседка Румъния почасовата надница е 6.9 евро, в Литва тя е 9 евро, Унгария (9.2 евро) и Латвия (9.3 евро). Южната ни съседка Гърция пък е близо до средата в ЕС с 16.1 евро почасово заплащане.

В последните години в страните от Европейския съюз се наблюдава повишаваща се диверсификация на организацията на работното време. За 2018 г. над 30% от работещите са имали нередовен работен график. Близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата срещу 32% за 2010 г. Пак за 2018 г.

33% от трудещите се са били с "плаващо" начало и край на работния ден

32% са работели различен брой часове всяка седмица срещу 26% за 2010 г., сочат данните, изнесени официално вчера.

Президентът на КТ "Подкрепа" заяви, че в процес на събирането е подписка на синдикалните организации на Европейската федерация на индустриалните работници за ограничаване на сформираното изчисляване на работното време.

"Дори и да няма нарушения в него има грешки и те трябва да бъдат непременно поправени. Сформираното изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които няма място и полагането на извънреден труд е в огромни количества", призна Манолов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който също учасва в конференцията, каза, че темата ще е част от обсъжданията на въпроса за промяна на трудовото законодателство. "Очаква се през есента да има предложения", добави той. През последните тримесечия

България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на средната заплата в ЕС

с около 10% на годишна база, добави министър Петков.

Той припомни, че през последните години усилията на българското правителство са насочени към увеличаване на доходите, поддържане на икономическа стабилност и привличане на нови инвестиции. "Това са основните предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд", отбеляза социалният министър. Според него налице са и резултатите от прилагането на тези политики – нарастваща заетост и намаляваща безработица, достигаща рекордно ниски нива от 4.2% по данни на НСИ за второто тримесечие на 2019 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Министър Караниколов: Новата концепция за индустриалните зони ще повиши интереса към България

„Съвсем скоро ще бъдем готови със Закона за индустриалните зони. Всеки инвеститор, който желае да дойде и да прави бизнес в България, ще може да се възползва от него“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Конференция на почетните консули на Република България. Във форума участваха 71 от общо 75 почетни консули, представляващи страната ни в 45 държави.

Износът на Китай за САЩ надолу със 17,8% през септември

Износът за САЩ, които са най-големият пазар на Китай, е спаднал със 17,8% на годишна основа до 36,5 млрд. долара, което е ускоряване на понижението спрямо отчетените минус 16 на сто през август. Това сочат обявените днес данни на китайските митници, цитирани от световните агенции.

ЕС одобри германския заем за Condor, част от фалиралия Thomas Cook

Европейската комисия одобри германския мостов заем на стойност 380 млн. евроза чартърната авиокомпания Condor, подразделение на британския туроператор Thomas Cook Group, който фалира миналия месец, предаде ДПА.