Работа на един клик разстояние

Работа на един клик разстояние

Макар официални данни да сочат, че безработицата в България намалява, нужно е все повече хора в трудоспособна възраст да бъдат мотивирани да търсят и преценяват сами какво да работят и какъв да е шефът им.

С новата онлайн платформа на Агенцията по заетостта се създава възможност за директен контакт между работник и работодател, избягват се посредниците, излишните такси и най-вече създава се ясен и прозрачен контакт между търсещия и предлагащия работа (виж стр. 6). Всеки от своя страна би могъл да прецени и да изясни необходимите му потребности.

European-online-job-day-Sofia е отворена за българите само до 17 септември. Това е доста кратък срок, който определено е възможност, но би било много по ползотворно, ако такъв тип платформа бъде създадена за постоянно ползване. Целта е да се намали безработицата и да се събуди интересът на незаинтересованите да си търсят работно място. Така ще бъдат избегнати много неуредици, както и фирми фантоми, предлагащи съмнителна работа на хора. Би било добре, ако социалното министерство помисли за такъв тип нова социална услуга. Чрез нея би се повишило доверието, биха се спестили и много неуредици от недобронамерени работодатели и нелоялни служители, защото чрез регистрация в такъв вид онлайн платформа и двете страни стават прозрачни и лесни за проверка и санкция.

И социалният министър Бисер Петков е категоричен, че има сериозен дефицит на квалифицирани кадри със средно образование. Затова новата стратегия на заетостта ще бъде насочена към предприемане на мерки за ограничаване на очертаващия се недостиг на квалифицирана работна ръка. Повишаване качеството на работната сили ще бъде чрез обучение, придобиване на нови квалификации, а защо не и функционирането на платформа, която да работи постоянно в полза на работници и работодатели. Услугата ще бъде голям плюс и за сезонните работници, които все по-често се оказват жертва на работодатели фантоми. Редица обстоятелства през последните години доведоха до кризисни ситуации и стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в България. Има редица други рискове – липса на предварително осигурени условия за почивка, обикновено се налага живот на открито, без минималните удобства. Търсещите работа в чужбина не трябва да се подвеждат по обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.

Малко от хората са наясно, че фирмите посредници между търсещите и предлагащите работа е необходимо да имат специално разрешение и регистрация по смисъла на закона. Така че за търсещите и предлагащи работа би отпаднал и ангажиментът да проверяват посредниците, тъй като платформата би дала сигурност и в тази област. Новите онлайн възможности в дигитализираното ни общество ще бъдат от полза и на най-младите, на тези, които вече са свикнали, че всичко необходимо е на един клик разстояние.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.