Р. Овч. отива на съд  за „Мини Бобов дол“ (ОБЗОР)

Р. Овч. отива на съд за „Мини Бобов дол“ (ОБЗОР)

Обвиняват трима за щета над 24 млн. лв.

Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, Пламен Стефанов – бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД, и Анна Янева - бивш заместник-министър, за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за повече от 24 млн. лв., съобщиха от държавното обвинение.

Това е второ внасяне на делото в съда. На 30.03.2018 г. Софийска градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу Румен Овчаров за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лв. и за длъжностно престъпление. Спецсъдът и Апелативният спецсъд през май 2018 г. върнаха делото на спецпрокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

След връщането на делото спецпрокуратурата е извършила множество процесуално следствени действия, при които са събрани доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.

Събраните нови доказателства са обосновали ангажиране на наказателна отговорност и на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката и на бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД. И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25.05.2006 г. – 18.03.2009 г., като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на МС на „Мини Бобов дол“ ЕАД, в нарушение на изискванията на чл. 23, ал. 1 от Закона за подземните богатства и на чл. 23, т. 1, т. 2 и т. 3 и чл. 24 ал.1 т.1 от Закона за концесиите, без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли „Ораново“ ЕООД необходимите за извършване на добив на подземни богатства - въглища, технически, управленски и финансови възможности и е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“ ЕАД. Предстои насрочване на делото пред спецсъда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.