Пътуващите ученици вкъщи в нов час, ако нямат занималня

Пътуващите ученици вкъщи в нов час, ако нямат занималня

Пътуващите ученици ще се прибират вкъщи в нов час, ако училището, в което се обучават е останало без занималня. Това става ясно от писмо на просветния министър Красимир Вълчев.

Преди ден той обясни, че ако едно школо няма достатъчно начални учители, от МОН са изпратили препоръка до училища приоритетно да провеждат часовете от тематичното разпределени и ако се наложи да се жертва целодневната организация и учителите от занималните да водят редовните часове. Така временно ще се преминава към полудневна организация.

В този случай обаче школският директор трябва да направи нов график за извозването на пътуващите малчугани обратно вкъщи, за да не се налага да висят цял следобед в празните класни стаи. „Директорът на средищното училище създава организация за превозване на учениците съобразно транспортната схема до населените места по местоживеене съобразно променената организация на учебния ден“, посочва в писмото си Вълчев. По данни на МОН тези учебна година от всички 177 101 обучаващи се има 38 170 младежи до 16-годишна възраст, които пътуват. Така на колела се придвижват над 1/5-а от всички включени в образователната система.

В писмото си просветният министър допълва, че при отпадане на обстоятелствата, които са наложили отпадането на занималните в дадено училище, се възстановява целодневната организация на учебния ден. Така, ако в школото се осигурят заместващи начални учители или титулярите се върнат, няма да има проблем хлепатата отново да имат занятия след редовните си часове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.