Туристическите посещения на китайски граждани в САЩ отчитат спад след десетилетие на бърз растеж, а градове, молове и други туристически обекти се борят да обърнат тенденцията, съобщава АП.

Пътуванията от Китай за САЩ са намалели с 5,7% през 2018 г. до 2,9 млн. посетители според националната служба по пътуванията и туризма. За първи път от 2003 г. китайските посещения в САЩ бележат спад спрямо предходната година. Сред причините за спада са търговското напрежение със САЩ, както и икономическата несигурност в Китай.

Китайските туристически пътувания са едни от най-многобройните в САЩ и всеки спад ще бъде усетен от местата и обектите, които разчитат на разходите на китайските туристи. Според експерти туристическият сектор трябва да направи повече, за да задържи китайските гости и да отговори на техния променящ се вкус.

Миналото лято Китай отправи предупреждение за пътуванията в САЩ, като призова гражданите си да внимават за стрелби, грабежи и високите цени на медицинските услуги. Вашингтон отвърна също с предупреждение за пътуванията в Китай.

През 2000 година 249 000 китайци са посетили САЩ. Бройката се утрои до 802 000 към 2010 г, след това отново се утрои до 2015 г, отчасти заради по-високите доходи, по-добрите самолетни връзки и намаляването на визовите ограничения, според консултанската компания McKinsey.

САЩ посрещнаха над 3 млн. китайски туристи през 2016-та и 2017-та. Годишният растеж обаче бе едва 4% през 2017 г., което бе най-бавният темп на увеличаване на показателя от десетилетие.

Повечето анализатори са единодушни, че всеки спад е временен, тъй като китайската средна класа ще продължи да нараства. Американското правителство прогнозира увеличаване на китайските туристи с 2 процента тази година до 3,3 милиона и до 4,1 милиона през 2023 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Клиентите на фалиралия туроператор „Томас Кук“ ще получат обратно парите си със закъснение. Новината предизвика бурни реакции от страна на резервиралите почивки, въпреки че, покупките им са защитени от Гаранционния фонд срещу фалити, съобщава ВВС.

5 са новите български EDEN дестинации за здравен и балнеотуризъм

Конкурсът на министерството на туризма определи кои са новите български EDEN дестинации ("Най-добри европейски дестинации") по проекта "Здравен и балнеотуризъм GRO/SME/18/C/065 - Bulgaria Sanus per Aquam", съобщиха от ведомството.

Кюстендилци луднаха по коледни банкети в Северна Македония

Кюстендилци луднаха по коледни банкети в съседна Северна Македония, обявиха местни туроператори. Масово шефовете на фирми от областния град предпочитат да направят този жест към служителите си. Цели бусове потеглят почти ежедневно към Северна Македония, където в едни от най-култовите заведения ги очаква ядене и пиене на корем. Цената на човек пък е 35 лв., като в куверта влиза неограничено ядене, алкохол и транспорт в двете посоки.