Пътна полиция с акция
3

Пътна полиция с акция "зима" от утре (ОБНОВЕНА)

Пътна полиция започва проверки на автомобилните гуми по време на акция „Зима“. Тя ще продължи от утре до края на месец ноември и ще се състои от 3 кампании по всички пътища в страната.

Първата ще следи за безопасността при движение на пътни превозни средства през зимата и ще се състои от 1-ви до 10-и ноември съобщи на пресконференция комисар Звезделин Колев, началник на отдел Пътна полиция. При нея ще се проверява за правилното оборудване на велосипедистите, както и за носенето на светлоотразителни жилетки от тях, когато видимостта е намалена. Също така ще се засили контрола на скоростта велосипедистите и каруците.

Даването на предимство и правилното пресичане на пешеходците ще бъде втората част от акцията от 11-и до 20-и ноември.

Финалната кампания ще се проведе от 21 до 30 ноември. Тя ще има за цел да осъществи контрол върху изправността на моторните превозни средства. Ще се извършват и засилени проверки на светлинната система. Комисар Колев подчерта, че ще се следи и за дебелината на рисунъка на гумата, който трябва да е не по-дебел от 4 мм. Той допълни, че проверките, провеждани по време на акция „Зима“, имат превантивен характер, а целта е да се запази живота и здравето на хората.

"Тръгвайте подготвени на път, оборудвайте автомобилите си. При по-дълъг път проверявайте метеорологичната обстановка. Колкото по-подготвени и информирани сме, толкова по-лесно ще стигнем закъдето сме тръгнали", призова председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова. "Глобите започват от 50 лева при констатирана незначителна неизправност на автомобила. 200 лева е санкцията при значителна техническа неизправност и 500 лева при констатирана опасна неизправност", обясни пък инспектор Мария Ботева от Главна дирекция "Национална полиция".

През миналогодишния зимен сезон тежките пътнотранспортни произшествия са над 2000, при които загинали са 221. Това са с 25 по-малко жертви на пътя в сравнение със зима 2017-2018 г., информира инспекор Мария Ботева от Главна дирекция „Пътна полиция“.

Специализираните полицейски операции по време на Акция „Зима“ през ноември 2018 пък са били 639.

Д-р Надежда Тодоровска от Български червен кръст призова гражданите да поставят в автомобилите си аптечка, която да бъде снабдена с всички нужни принадлежности, за да може да се окаже адекватна и ефективна първа долекарска помощ в случай на ПТП.

От АПИ заявиха, че са готови да реагират при влошаване на пътната обстановка по време на зимния сезон, като отбелязаха, че разполагар с 35 хил. тона сол и над 3 000 машини за снегопочистване.

От утре до 8 ноември шофьорите ще имат възможността безплатно да проверят техническото състояние на автоможилза си в сервизите на Съюза на българските автомобилисти и (след предварително запазване на час по телефона) в сервизите на „МОТО-ПФОЕ“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.