„Пътна полиция“ в акция „колан“

„Пътна полиция“ в акция „колан“

От 11 до 17 март проверяват и за детски столчета в колите

От 11 до 17 март е в ход специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в моторните превозни средства. Акцията се провежда едновременно на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ - TISPOL. 

В рамките на извършвания засилен контрол пътните полицаи ще следят за използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на МПС, на каски от водачите и пътниците на мотоциклети и на обезопасителни столчета в колите при превозването на деца. Санкцията за всяко от тези нарушения е

глоба от 50 лв. и отнемането на шест контролни точки.

По данни на „Пътна полиция“ по време на същата акция през март миналата година са проверени около 22 000 превозни средства, като при над половината от случаите са установени нарушения във връзка с неизползването на обезопасителен колан. Инспектор Илия Георгиев от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" посочи, че именно липсата на колан е най-често срещаното нарушение на пътя. „Но наблюдаваме, че водачите и пътниците се дисциплинират все повече и повече и слагат колани дори и на задната седалка“, каза още той, цитиран от „Фокус“. По данни на TISPOL неизползването на обезопасителни средства значително увеличава риска от смърт или траен травматизъм при настъпването на пътен инцидент.

Вписването на екокатегорията в талоните на автомобилите става само по желание на собствениците

а не е задължително, каза пък инспектор Димитър Иванов от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“. На въпрос ще има ли улеснения за шофьорите относно вписването на еврокатегориите в талоните, така че да не се получават опашки в КАТ, инспектор Иванов посочи, че вписването не е задължително. „Отразяването на екокатегориите се извършва от 2007 г. – от членството на България в ЕС. Трябва да отбележим, че голяма част от автопарка в България е от автомобили, които са втора употреба, и при внасянето им няма и не е била отразявана екокатегория“, каза още той и посочи, че към момента на регистрацията МВР не е разполагало с информация за екокатегорията. „На този етап всеки гражданин, който пожелае, може да отрази своята екокатегория, но това не е задължително. Така че не очакваме струпване на хора в КАТ“, обясни инспектор Иванов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.