Невероятно! Вижте колко честитки раздаде пътна полиция на велосипедистите

Невероятно! Вижте колко честитки раздаде пътна полиция на велосипедистите

Най-често глобяват колоездачите за техническа неизправност

Невероятен брой нарушения, извършени от велосипедисти на пътищата по цялата страна, са регистрирани от началото на годината до този момент, показва справка за „Монитор“, предоставена от пресцентъра на МВР.

Техният брой е точно 2020. Най-често придвижващите се на двуколесни превозни средства биват глобявани за техническа неизправност. Велосипедистите често забравят, че за да са по правилник, трябва да имат не само изправни спирачки, но и звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Ако се карат велосипеди нощем, те задължително трябва да имат

светлоотразителна жилетка,

с която да бъдат забелязани по-лесно от останалите участници в движението и да бъдат по-защитени.

В последните дни граждани сигнализират в социалните мрежи за

глобени колоездачи в пешеходните зони.

Оказва се, че от началото на годината са засечени 313 нарушения, свързани с преминаването на велосипедисти през неразрешени за това места. Такива са пешеходните зони като бул. „Витоша“, където полицаите често залавят нарушители, както и магистралите и скоростните пътища, на които е разрешено движението само на автомобили и мотоциклети, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 50 km/h.

От Пътна полиция призовават шофьорите на автомобили да са внимателни и бдителни за велосипедисти, тъй като те са много

уязвима категория участници

в движението и следва водачите на МПС да се съобразяват с тях, да проявяват толерантност и да ги пазят на пътя. Водачите на велосипеди трябва да се движат в колона, а не един до друг, както и да използват предпазни каски, фарове и светлоотразители.

Миналият петък започна нова акция на „Пътна полиция“ в цялата страна, която е съсредоточена най-вече върху отнемане на предимството на пешеходците и правилното движение на велосипедистите. Тя ще продължи до 30 септември (сряда).

„Голяма част от децата и техните родители използват последните дни без дъждове, за да се движат с велосипедите си. Затова ще проведем полицейска операция с цел да осигурим безопасността на децата и техните близки.“, коментира във връзка с акцията инсп. Мария Ботева от „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.