0

Н ационалната галерия – филиал Двореца, представя съвместна изложба на преподаватели от Художествената академия в София и от Централната академия за изящни изкуства в Пекин (CAFA). Тя се нарича „Пътят на коприната: от традицията към съвременността“, открива се в 18 ч. в четвъртък и може да се види до 26 януари идната година.

Националната галерия – филиал Двореца, представя съвместна изложба на преподаватели от Художествената академия в София и от Централната академия за изящни изкуства в Пекин (CAFA). Тя се нарича „Пътят на коприната: от традицията към съвременността“, открива се в 18 ч. в четвъртък и може да се види до 26 януари идната година.

В експозицията участват 40 български и 51 китайски преподаватели, чиято творческа индивидуалност се разгръща в разнообразие от стилове и теми и чрез богат диапазон на изразни средства от класическата живопис и графика до дигиталния печат и смесените техники. През декември 2018 г. сбирката е била показана в Имперския музей на изкуството в Пекин и посрещната с голям интерес от китайската публика. На първия етаж в Двореца са разположени произведенията на българските автори, а на втория – на китайските.

Специално за откриването у нас пристига делегация от петима преподаватели от CAFA – по живопис, скулптура, иновационни техники и др.