Пътешествие с рутер и мишка
12

Пътешествие с рутер и мишка

Глобалната мрежа превръща всеки затворен в дома си в Аладин с вълшебно килимче

На пазара в Маеклонг глъчта е по-малка от обикновеното, по земята в панери и кошове са наредени риба, плодове, зеленчуци и други неща, които може би са за ядене, но дошлият отдалеч не знае за какво точно служат. В един миг всички се засуетяват, продавачите бързат да посъберат сергиите към себе си, туристите вадят телефони и фотоапарати, точно в същия момент се раздава тромба на локомотив и между тезгясите бавно и величествено преминава влакът от отдалечената на 70-ина километра тайландска столица Банкок.

Признавам, че никога кракът ми не е стъпвал на това място, но за първи път „бях“ там преди няколко години чрез YouTube канала на японския ютубър egawauemon и съм „изживявал“ описания момент многократно. Сега на канала RailWay всеки, който има рутер и мишка под ръка може да се повози в реално време в кабината на локомотивните машинисти и да види цялата суматоха на Маеклонг през предното стъкло (http://tiny.cc/Maeklong2).

„Дайте ми точка на достъп и достатъчно бърза връзка и аз ще обиколя Земята, без да ставам от дивана“

– би казал днес Архимед, ако имаше възможност да надзърне сред поставените под карантина земни обитатели от XXI век.

Ако от древността до днес хората са имали възможност да пътуват, качени върху камили, слонове, магарета, конски впрягове, омнибуси, дирижабли, самолети, салове, кораби, велосипеди, хеликоптери и ракети, то днес виртуалните пътешественици също имат огромен избор. Новите технологии представят „транспорт“ във вид на предварително заснети видеофайлове с висока разделителна способност (4K и 8К), стрийм (поточно видео) с голяма резолюция на живо, 3D пътешествия с 3D очила, при които се „озъртате“ вътре в средата на самия филм, улични камери на живо, предварително заснети 360-градусови панорами, или маршрути в триизмерна среда по улиците на световните градове през картите на Google Streetview или Google Earth.

Ютубърът от Япония egawuemon (http://tiny.cc/egawau) беше

един от пионерите във виртуалните пътувания

Методът му беше простичък – поставяше видеокамерата си неподвижна на оживени места, много често разпознаваеми туристически атракции и оставяше светът да се движи около него. Когато прехвърлите образа на екрана на най-големия телевизор, който имате вкъщи, буквално се потапяте в атмосферата на „посетеното“ място с реални звуци. Разликата с документалното кино е тази, че тук няма авторска намеса, коментари и пришпорване на кадрите. Лениво съзерцаване. От четири години egawuemon не е качвал нищо в канала си, но туровете му по крайбрежието на Япония, плажа в Патая, Хонкгонг, Таймс скуеър, Делхи, Мароко, Шанхай или Ню Йорк събират виртуални туристи и днес.

Готовите записи в „тубата“ с времето изгубиха битката с излъчванията на живо. Достатъчно е да потърсите интересуваща ви тема във видео платформата и във филтрите да изберете LIVE или „на живо“ и ще получите достъп до канали, които предлагат вълнуващо съдържание. Вълнуващо пътешествие ви очаква, ако изберете разходка по 371-километровото живописно трасе на Берген лайн, част от норвежката железница от Берген до Хьонефос. Любопитно е, че железницата е с 10 години по-млада от първата жп-линия по българските земи Русе – Каспичан. Някои твърдят, че Берген лайн е най-красивото трасе на релси в света със 182 тунела, минаваща понякога над короните на дърветаатата. Няма как да разберете, ако не се качите. Засега виртуално (http://tiny.cc/Bergen). Докато „пътувате“ и си похапвате ябълки или домашни сладки пред телевизора, може да си поприказвате с останалите пътници – в канала има и чат на живо.

От студения Север може да се прехвърлим направо

в жегата на Африка за истинско сафари

Каналът „Explore Africa“ (http://tiny.cc/virtualsafari) е поставил HD камери до езера, изворчета, ручеи и гьолове, където обитателите на дивата природа ходят да утоляват жаждата си, без да подозират, че двукраки от цял свят ги наблюдават. Чити, лъвове, слонове, жирафи, хипопотами, носорози – всичко, за което се сетите от зоологическите градини и мултипликационните филмчета, само че на свобода в саваната. Едно електронно око е монтирано при жирафите в Мпала, Кения, край друго наблизо минават зебри, за лъвове имайте търпение и почакайте край Нкорхо, близо до националния парк Крюгер в Република Южна Африка.

За виртуалните пътешествия гравитацията не съществува и с един клик може да се окажете на международната космическа станция (http://tiny.cc/NASAISS), също толкова кратко продължава пътешествието до Таймс Скеуър (http://tiny.cc/TimesSq). В 11 преди обяд българско време общото между кадрите от космоса и тези от сърцето на Манхатън в Ню Йорк е това, че няма живо душа. А! Тъкмо

в кадър се появява кадър на нюйоркската чистота

в оранжев комбинезон, колкото за доказателство, че камерата не е блокирала нещо. Празно е и по Канале Гранде във Венеция (http://tiny.cc/GrandCanal).

Имайте предвид часовата разлика, ако „тръгнете“ за далечния изток. Часовникът на тези, които наблюдавате да прескичат на популярното кръстовище Шибуя (http://tiny.cc/ShibTokio) в Токио е с 6 часа напред. Обикновено тук е като мравуняк, но във времето на COVID-19 камерата от японската столица ще ви напомни, че социалната дистанция и оставането вкъщи е глобално лечение и, може би, ще се почувствате по-леко, като не знаете, че не си седите само вие у дома. В 6 вечерта Шибуя е като шуменското стъргало в неделен ден.

Остани вкъщи, пътувай по света – с този шизофреничен на пръв поглед лозунг можем

да продължим към платформите, които предоставят 360 градусови панорами

със супер висока разделителна способност. Това са снимки, които можете да „приближавате“, да видите отделни детайли, в някои случаи дори да разпознаете лицето на минувач, да въртите екрана във всички посоки с помощта на стрелките на клавиатурата или мишката.

За първа спирка на 360-градусовото пътуване избираме столицата на Русия. Спираме се на маршрута „Най-доброто от Москва“ (http://tiny.cc/MoscowBest). Първата панорама е под мотото „Сталинските небостъргачи“, открива я изглед към една от седемте сталински „висотки“, жилищна сграда, чийто строеж започва още през 1938 година, а е завършен след войната през 1952. Тук някога са живели композиторът Никита Богословски, писателят Александър Твардовски, оперният режисьор Наталия Сац, а от 2004 година е отворен за посещения апартаментът-музей на великата руска балерина Галина Уланова.

Интерфейсът на платформата е много удобен, вдясно има миниатюрни картинки, които прехвърлят към следващия обект. Катедралният площад е архитектурен и исторически център на московския Кремъл и заема най-високата част на Кремълския хълм. От 90-те години на миналия век тук издигат главната новогодишна елха на Русия. Следващата точка е птичи поглед към Кремъл откъм Манежния площад (http://tiny.cc/KremlinMan), непременно „посетете“ Червения площад и нощем, спуснете се над куполите на храма „Василий Блажени“. Ако не докосвате мишката или, ако сте неактивни повече от 10-15 секунди панорамата ще „полети“ и ще ви носи сама като

килимчето на Аладин над града.

Така е с всички панорами на AirPano.

Ако не ви е станало лошо от височината, докато се реете над Москва, може да се пробвате да „минете“ по стъкления мост в град Чжанцзяцзе в централната китайска провинция Хунан (http://tiny.cc/ChinaBr). Мостът е дълъг 430 метра, а под него до земята има 300 метра, което го прави най-високият стъклен мост в света. Стъклото няма счупване – така е направено от слепени пластове с обща дебелина 5 сантиметра, че дори и да има пропукани, пак ще издържи 2 тона тежест без да рухне.

Над 3 милиона виртуални туристи е приела вече една от 360-градусовите картини на Дубай (http://tiny.cc/Dubai360).  Гледката на пристанищния квартал отвисоко граничи с пейзаж от космическа фантастика, през един клик пък е Палмата. Може да изберем и

„Най-доброто от Дубай“

(https://www.airpano.com/360photo/Dubai-UAE-Best/), ако прибавим някакъв шопинг онлайн може да се доближим до реално пътешествие в Емиратите.

Има места, които е малко вероятно да посетите през живота си дори и да няма карантина. Сред тях е един от 28-те действащи от общо 160 вулкана на Камчатка – Плоский Тобалчик. През 2017 година тук изчезна туристка и я намериха след три дни в Мъртвата гора… жива, все пак. Пред компютъра няма опасност да се изгубите, ако следвате линковете ни (http://tiny.cc/KamVulkan).

Един от най-подробните и развити виртуални турове, които съм виждал, е този из Оксфорд (http://tiny.cc/OxfordTour). Когато отворите панорамния изглед излизат десетки балончета – сини и червени. Сините са за виртуално разглеждане на различни сгради и помещения отвътре, червените за обикаляне по улиците отвън. Обектите са няколкостотин и за един ден няма да можете да ги минете. Ще ви заболят кра… пръстите.


Влез в затвора… на екскурзия

Като идея влизането в затвора служи за наказание и за превъзпитание и винаги се свързва с негативни емоции. Въпреки това колко от вас са се питали: А какво ли точно представлява да си от другата страна на решетките. Представяли ли сте се как се чувствате „на топло“? Как изглежда карето за разходки? Какво точно има в килията? Сега е шансът. Докато много затвори по света пускат затворниците в отпуска заради коронавируса, вие можете доброволно да влезете и да излежите час, два или колкото ви е интересно и после да напуснете без да бягате и без да ви остава белег в бюрото за съдимост.

Канадската правораздавателна система позволява на всеки да надникне и да се запознае как изглеждат местата за лишаване от свобода (https://tiny.cc/prisontour). От една страна хем всеки знае как се харчат парите на данъкоплатеца, от друга – ще има едно наум какво е вътре. Виртуалната роля на посетителя тук е на човек, дошъл на свиждане. След като минете телените заграждения следва проверка за наркотици и забранени вещи, след което се озовавате в залата за свиждания. Може да видите още килия за излежаване на лека присъда, присъда при строг режим, параклис, цех, в който работят затворниците и други помещения, свързани с бита на лишения от свобода. Много от американските и канадските затвори предлагат подобни разходки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.