Пътешествие до... там, където не може

Виртуалните разходки са като полет в тренажор, пазят ни да не загубим тренинг

Пътешествие до... там, където не може

Лондон – 15 евро в двете посоки с четири дни между полетите в края на октомври. Прага от Варна 18 евро, колкото е Будапеща от София. Париж? Моля, само едно евро повече и летите в първите дни на ноември пак от българската столица – 19 евро там и обратно. Самолетните компании изкушават с изгодни предложения за трите оставащи месеца от 2020, но по-голямата част от седалките ще останат празни заради ограниченията, които налага коронавирусната пандемия, надвиснала над света в началото на годината. Една част от дестинациите са просто затворени за идващи от България, в други трябва да останеш под карантина седмица или две, което не се връзва с идеята за уикенд туризъм, например, а от трети, те затварят вкъщи у нас. Мираж са дори Охрид и Скопие.

Сещате ли се какво правят пилотите, когато държавата няма пари да им купи нови самолети, а трябва да навъртат летателни часове, или в гражданската авиация, както се случи тази пролет да паднат цели линии и да се приземи целият въздушен флот. Именно. Тренират за да не губят опит. В тренажори. Техния пример може и трябва да последва всеки уважаващ себе си турист. А тренажорът на туриста това е неговият смартфон, таблет, лаптоп или настолния компютър. Билетът – обикновен QR код, който тази седмица ви осигурява „Монитор“. За пътешествие там, където не може.

За по-малко 100 лева, а при късмет и за по-малко преди короната можеше да се лети до Акаба в Йордания. Оттам по Пустинната магистрала или по Кралската магистрала са има няма 80 мили, към

125 километра до Петра,

древната столица на набатеите, градът който днес най-често свързваме с „Индиана Джоунс“  и смятан за едно от новите 7 чудеса на света, паметник под егидата на ЮНЕСКО. Разходките в този скален град сега в условията на транспортни ограничения и наложената социална дистанция са възможни с помощта на един чудесен канал в YouTube, озаглавен Virtual Travel.  Каналът е сравнително нов, има едва 899 абонати но предлага качество на петзвездна туристическа компания (не знам дали компаниите имат такива категории).  Офертата му е за 360-градусово пътешествие. Т. е. пускате си видеото, настанени най-добре във въртящ се офис стол и най-добре от смартфона, след което… потегляте.

Петра дължи в голяма степен сегашната си туристическа популярност на Индиана Джоунс.

Докато „пътувате“ можете да завъртате телефона наляво или надясно и ще се движите „из кадъра“. А най-добър ефект се получава ако се въртите заедно с целия стол. Тогава все едно сте в някаква количка и се премествате във видеопространството където си  пожелаете. Както казахме билетите днес ви ги осигуряваме ние – с подходящ четец за QR кодове намерете „картичката“ от Петра, насочете към кода и… лек път.

От древните земи на Йордания сменяме рязко климата и обстановката

и отлитаме към Австрия.

Виртуално можем да я посетим и без PCR тест, не е нужно дори да слагате маска, освен ако не искате да се почувствате наистина както се чувства един истински пътешественик през 2020. Тогава може да си сложете и един антибактериален спрей на бюрото до компютъра. Мнозина свързват Австрия с опера, с торта „Сахер“ или с „Моцарт бонбон“, а също така със ски. В топлите месеци на годината обаче от Виена до Инсбрук, че и зад него сред веселите атракции за млади и стари, деца и възрастни са пистите за летни шейни. За да ви въведа в темата – ще ме разберете по-добре, ако някога в детските си години сте се пускали по нов асфалт с лагерна количка. Е, нещо такова, но доста по-безопасно са сухите писти в Австрия – „тобоган“. 

През безснежните месеци в Австрия алтернативна на ските радост доставят пистите за тобоган.

Има маниаци, които обикалят света специално за да се спуснат по някое екстремно трасе.  Най-дълъг маршрут предлага пистата Тоботронк в „Натурландия“ в Андора, а в Швейцария пък се намира най-високият „тобоган“ в Гщаад. И тука си има марки, модели, производители – най-голямата мрежа е на „Виганд спортс“ – те имат 130 инсталации по света. Йозеф Виганд е човекът, на който през 70-те години на миналия век му хрумва идеята за подобно екстремно развлечение и първата си писта построява още през 1975. Ако не ви е страх, че може да ви се завие свят – дори докато въртите в ръце телефончето, покажате пред камерата QR кода за проверка и…. тръгваме.

Националният парк за диви животни „Крюгер“

в северната част на Република Южна Африка е една от мечтите на милиони любители на дивата природа по целия свят. Основан е през 1898 година от тогавашния президент на Трансвал Пол Крюгър, а през 1926 година го наричат в негова чест. Общата му площ е 19 485 квадратни километра, а през територията му минават реките Лимпопо, Саби и Летаба. Крюгер решил да създаде място, където животните да бъдат под закрила заради треската за слонова кост, рога и кожи, която обхванала бракониери и контрабандисти в средата на XIX век. Днес тук живеят 147 вида бозайници, 114 вида змии, 507 вида птици, 52 вида риби и над 300 вида дървета. В „Крюгер“ можете да срещнете „Биг файв“ – петте най-популярни животни в Африка – лъв, леопард, носорог, слон и бивол. Лъвовете в парка са 1500, така че и в най-голяма жега и без значение дали сте с водач, или пътувате по определените маршрути на парка с личния си автомобил имате шанс да срещнете лъв. Или той да ви срещне на пътя. Важно е да не излизате от колата. Хипопотамите са над 3000, гепардите 300, живеят 200 черни носорога, избивани някога заради рога им, за който се смята, че дава сексуална мощ, 1300 бели носорога. Посещението на „Крюгер“ не е евтино удоволствие, най-бюджетният вариант е, ако влезете в него със собствен автомобил, тогава плащате само входна такса и държавна еко такса, каквато се плаща за посещение на всеки един парк в страната. С QR кода от снимката от „Крюгер“ за вас днешната разходка ще е безплатна.

Ледената страна Исландия я свързваме на първо място с горещи гейзери и топли минерални извори, вулкани и високи планини. Откъсната от континента Исландия е една от най-северните точки на Европа, намира се между Гренландия и Шотландия. Може да ви е любопитно, че Исландия е член на НАТО, но няма постоянна армия и е с най-малкото население в целеия Североатлантически пакт. Местните имат един необичаен празник –

Деня на бирата.

Той се отбелязва на 1 март. На този ден всеки пълнолетен исландец трябва да изпие толкова бира, колкото може. И за колкото му стигат парите, защото бирата на този остров е една от най-скъпите в света – най-евтиният литър струва 8 долара. С масовото пиене на бира се отбелязва Закона за бирата, приет в Исландия през 1989 година, празнуват и децата – не пият бира, но правят ледени фигури от сняг.

Границите на страната са отворени и сега по време на пандемията за гражданите на ЕС и Шенген, но с много ограничения – предварителна регистрация на посещението, инсталиране на телефона на анти коронавирусен софтуер и два COVID-19 теста в рамките на пет дни преди пътуването с петдневна карантина. Това не се отнася за виртуалните туристи, пътуващи с нашия QR код.


Пандемичните ограничения засегнаха дори покрива на света, след като

и Еверест изпадна в локдаун.

Дестинацията не е така или иначе за масовите туристи, но стана недостъпна и за алпинистите в началото на март, когато Китайската асоциация по алпинизъм в Тибет, отговаряща за издаването на всички разрешителни за пътуване и катерене през Тибетското плато оповести, че никой няма да има право да изкачва Еверест от контролираната от Китай северна страна на планината. След китайците маршрутите си затвори и Непал и да отидеш до Еверест, чиито подстъпи бяха заприличали на асансьор за алпинисти, стана толкова невъзможно, колкото да прескочиш на плескавица до Охрид или Ниш.

За Непал това се превърна във финансова драма, защото бизнесът осигурява  страната над 300 милиона долара само от разрешителни, а хиляди семейства в една от най-бедните страни на света се издържаха от туристи. Virtual Travel дава възможност както на алпинистите, които тази готина не са успели да изпълнят мечтата си, така и на всички останали притежаели на устройство с интернет да си направят една 360-градусова разходка над Еверест с хеликоптер.

Испания се оказа една от най-засегнатите дестинации в задаващата се нова вълна на COVID-19, а десетки хиляди българи, влюбени в тази страна засега могат само да въздишат, на фона на физическите ограничения, които властите налагат на цели градове и квартали, в това число и в столицата Мадрид. Няма човек, който да е посетил Коста дел Сол и Андалузия и да не е въздишал по крайбрежната алея, живописните улички и вкусните кафенета с „кафе бомба“ и „чуроз“ в Малага. Перлата, една от многото, на Средиземно море,

градът на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас,

е основана през Х век от финикийците под името Малака, а в корена на името се предполага, че лежи финикийската дума за сол – около пристанището осолявали риба. И днес като тръгнете по брега и стигнете до популярния плаж „Малагета“ ще попаднете на многобройни капанчета със скари във формата на лодка, където набучени на шишчета се пекат сардини или цвърчи октопод. Цветовете на Средиземноморието ще усетите и в местния пазар, а ако се качите до стените на крепостта „Алказаба“ ще видите града като на длан.


Родос е може би най-популярният гръцки остров сред… почиващите в Турция. Това е най-източният от големите острови на Гърция в Егейско море и се намира само

на 18 километра от турския бряг.

Популярна дестинация за еднодневен тур сред избралите да почиват в Бодрум или Мармарис. Свързваме го с автентичните 7 чудеса и Родоския колос. Островът е дълъг по-малко от 80 километра и широк по-малко от 40, а цялата дължина на бреговата му ивица е 220 километра. Както на много места в Гърция и тук най-добрият начин да се разходите и да стигнете и до по-отдалечените кътчета на Родос е скутерът – тази перспектива избрахме за да ви покажем неговите улички и ние.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.