Първолаци скачат 151 см за „отличен“, абитуриенти бягат 200 м под 33 секунди

Първолаци скачат 151 см за „отличен“, абитуриенти бягат 200 м под 33 секунди

МОН пуска нови нормативи по физкултура в училище

За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните момчета ще трябва скачат по 151 см за „отличен“, докато при момичетата на същата възраст метърът трябва да показва 135 см. 18-годишните абитуриенти пък ще трябва да пробягат 200 м в рамките на по-малко от 33,10 секунди, а преди да се качат на високите обувки, девойките ще трябва да минат същото разстояние за под 39,15 секунди.

Това предвижда проектът на „Система за оценка на физическата дееспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас“, предложен за обществено обсъждане от просветния министър Красимир Вълчев.

Освен бягане на 200 метра и скок на дължина от място нормативите на учениците от 6 до 18 години включват още три теста - бягане на 30 м, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава и тест за ловкост. Спрямо досегашните упражнения, които правеха учениците, за да покрият нормативите, от следващата учебна година

ще отпаднат бягане на 300 м за момичета и 600 м за момчета, изправяне от тилен лег (коремни преси) за момичета, както и тестовете за пъргавина.

Оценките от различните упражненията могат да се получат по два начина - 20-точкова скала или чрез определяне на интервали по шестобалната оценъчна система. И при двата варианта на оценяване учениците трябва да имат резултати от всички пет теста, за да могат да получат оценка по предмета.

Ако учителите използват 20-точковата скала, учениците, завоювали от 1 до 3 точки от първи до трети клас, имат „незадоволителна оценка“, докато по-големите - от 4-ти до 12-и клас, получават „слаб 2“. Това например са

6-годишни момичета, които не могат да хвърлят топка с тегло 1 кг на повече от 128 см,

или пък 16-годишни момчета, които не могат да направят теста за ловкост за под 20,23 секунди. Учениците, които са изкарали 4-7 точки, връзват тройката, а тези с между 8 и 14 точки получават „добър 4“. Покрилите норматив, отговарящ на 15, 16 или 17 точки, имат „много добър 5“, а отличниците трябва да са показали резултат за над 18 точки. Това могат да са момичета на 9 години, които бягат 30 метра за по-малко от 5,62 секунди, или момчета на 13, които скачат от място на повече от 213 см. По шестобалната система оценката се определя спрямо пола и възрастта на изпитвания ученик. След като той изпълни дадено упражнение, учителят проверява на каква оценка отговаря резултатът му. Например 8-годишно момче получава „много добър 5“, ако бяга 200 метра между 50,85 и 45,43 секунди, а 13-годишни момичета изкарват „среден 3“, когато скачат от място между 109 и 133 см. Системата е разработената от Националната спортна академия „Васил Левски“.

Вижте системата за оценка на физическата дееспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.