Първокласните офиси в София с най-висока доходност в ЕС

Първокласните офиси в София с най-висока доходност в ЕС

Пазарът на бизнес имоти в София предлага най-висока доходност в рамките на ЕС, сочи проучване на Cushman&Wakefield за второто тримесечие на годината, цитирано от Investor.bg.

Данните показват, че българският пазар на първокласни офиси е лидер по доходност в рамките на ЕС. По-високи стойности са отчетени само в Москва и Истанбул – съответно 9,25% и 7,75%. В сегмента на търговските площи пазарът ни се конкурира по доходност с Братислава и Букурещ в рамките на ЕС. Москва отново е лидер с 11,5%.

Наемите на офиси в централните зони на София се задържат стабилни през второто тримесечие на годината спрямо първото на ниво от 15 евро/кв.м. На годишна база, обаче, това представлява увеличение от малко над 7 на сто. Доходността от офисите в центъра на София достига 7,5% за периода април-юни, което представлява спад с 25 базисни пункта в сравнение с предходния тримесечен период, както и на годишна база. Перспективата е доходността да остане стабилна, посочва още компанията.

Наемите на първокласни логистични площи в София се понижават с 2,6% за тримесечието и с 5% на годишна база до 3,8% при доходност 8,5%, която остава стабилна.

Най-силен растеж на наемите на логистичните площи се отчита в Централна и Източна Европа - 4,4% в Будапеща и 2,7% във Варшава. В Хамбург увеличението е 3,7% на фона на недостига на площи и силното търсене, обусловено от рационализирането на дистрибуторските мрежи. Доходността от първокласните офиси в централните райони на наблюдаваните от компанията пазари остава стабилна на ниво 4,35% - най-ниско ниво от 2002 г., откогато се води подобна статистика.

През периода наемите на водещата търговска улица в София - бул. „Витоша“, през второто тримесечие те се увеличават с 3,8% спрямо първото и с 8% на годишна база до 54 евро/кв.м. Доходността се понижава с 25 базисни пункта за тримесечието и със 75 на годишна база до 7,5% с перспектива да остане стабилна.

София е и един от двата наблюдавани пазара с ръст на наемите в този сегмент от пазара. Другият е Виена, където е отчетено повишение от 1,3% за годината до края на юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.