Премиерът от МС: Служебният кабинет ще бъде гарант за стабилност (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
2

Първо заседание на правителството "Янев 2"

Премиерът от МС: Служебният кабинет ще бъде гарант за стабилност (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Приоритетите - легитимни избори, енергетика, проблемите в строителния бранш
  • Екземпляр от Конституцията за всеки министър
  • Янев: Има много наследени проблеми, които целенасочено са заложени да излязат сега
  • Пожела успех в бъдещите начинания на Петков и Василев

Служебният кабинет ще бъде гарант за стабилност. Това коментира премиерът Стефан Янев в началото на първото заседание на новото служебно правителство. То бе открито с химна на България.

Янев поясни, че не са направили обичайното приемане и предаване на властта, предвид факта, че повечето министри са същите. Имало само трима нови колеги. На всеки от министрите е предоставен екземпляр на Конституцията, която е тяхното ръководно начало за работата им. Той изтъкна, че започват подготовката на следващите избори.

Именно в тази връзка Янев представи и приоритетите на правителството - провеждане на демократични избори и осигуряване на гаранции, че вотът ще бъде честен и по правилата.

„Електоралният процес е фундамент на либерално-демократичната политическа система и в този смисъл ключовата ни задача е да гарантираме, че той ще бъде честен, прозрачен и легитимен“, каза Янев. Той добави още, че до избора на ново правителство, служебният ще има за цел да бъде фактори гарант за стабилност и устойчивост на политическия процес, обществените отношения. По думите му пандемията е предизвикателство, тъй като трябва да се поддържа ключовия баланс да се запази здравето на хората и да се гарантира нормалната работа на бизнеса и стабилността на икономическата система. 

Янев изтъкна, че имат наследени проблеми, които са трудно решими към този момент. Такъв бил по думите му е казусът с неизплатените средства за строителния бранш. Това по думите му бил един от много проблеми, които той имал усещането, че целенасочено са заложени да излязат на преден план в точно определен момент и точно при управлението на служебния кабинет. По думите му подобно било положението и в сферата на енергетиката, където било нужно цялостно преосмисляне на концепцията и фундаментални промени. Янев изтъкна, че кабинетът има кратък период и малко механизми, за да се справи с такива предизвикателства, особено с такива, които изискват нормативни промени и то без работещ парламент и мнозинство, на което може да се разчита. Въпреки това от МС ще търсят действащи решения, каза още министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че предстоят тежки месеци, но той е убеден, че ако продължат да работят както и досега, ще успеят да поддържат всички важни системи работещи и стабилни. Това по думите му изисквало усилията на всички министри в кабинета и именно затова той щял да разчита на екипа в кабинета, за да отговорят на очакванията на гражданите и да запазят стабилността в държавата до формирането на редовен кабинет.

Янев благодари и на министрите, които вече не са част от МС, като определи взаимодействията с тях като прекрасни, а резултатите били налице. "Българските общество оценява тези резултати високо", каза Янев и пожела успех в бъдещите начинания на тези министри, визирайки явно Кирил Петков и Асен Василев.

Тримата нови министри пък се представиха пред колегите си. В заключение Янев помоли медиите да дадат седмица време на новите министри преди да ги нападат с въпроси и интервюта.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.