В следващите години: Получаваме 30 млрд. евро от Европа (ВИДЕО)
5

В следващите години: Получаваме 30 млрд. евро от Европа (ВИДЕО)

Борисов: На 15 юни падат всички мерки, остават само социалните

В следващия програмен период финансирането от Европейския съюз за България ще е в размер на 16,7 млрд. евро, отделно 12,8 млрд.евро ще бъдат отпуснати от ЕК за справяне с кризата от коронавирус. Това стана ясно в началото на правителственото заседание, което е първото присъствено след началото на пандемията.

Вицепремиерът Томислав Дочнев пък разясни колко средства ще вземе България от следващата финансова рамка в ЕС, който обясни, че парите за новия програмен период може да достигнат  до 30 млрд. евро, но финансирането няма да е безусловно. 

В момента текат обсъждания за финансовата рамка на ЕС. Именно в следващия евробюджет се очаква страната ни да получи над 16 млрд.евро. “Отделно 12,8 млрд. евро, от тях 9,7 безвъзмездно финансиране, възможност за кредит за над 3 млрд. евро. Това финансиране е с акцент за справяне с последиците от COVID-19. За момента не е ясен механизма как ще се разпределят парите”, каза вицепремиерът  Дончев. Той обясни, че докрая на годината, ако бъде приета финансовата рамка на ЕС, България ще може да разполага с 692 млн. евро още през 2020г.

Дончев даде да се разбере,че правителството трябва спешно да подготви програмини схеми, за да може в края на годината да започне усвояването на тези 692 млн. евро.  Правителството си поставя за задава през юни-юли да разработи механизми за грантови схеми, за да може финансирането да бъде налично до есента.

По думите на Дончев характерното за това финансиране е, че то ще се разходва в доста по-къси хоризонти. Той поясни,че към момента механизмите за разпределение на финансирането не са ясни, но позицията на България е, че то трябва да бъде максимално синхронно на начина, по който се разпределя към момента.

Иначе премиерът Бойко Борисов изнедоволства от заповедта за маските, която не била добре написана. "Виж как се отразиха на нас тези недомислици. Ако сега донесем една чиния, можем да сме без маски. Колко пъти помолих да прочетете внимателно. Сега сме се маскирали, но днес Емо Караниколов има рожден ден, ако бонбоните са ястие, сега можем да свалим маските. Отиваш и оправят тези недомислици“, нареди Борисов на Ананиев.

"На 15 юни трябва да падне всичко, остават само социалните мерки и мярката 60/40”, каза Борисов.

Бачковският манатир ще получи 200 000 лева, също толкова и за Троянския. От думите на Борисов стана ясно, че 300 000 лева ще се дадат и на манастира в Кръстова гора. Както беше обещано преди ден от премиера, 600 000 лева са предназначени за Рилския министир.

Както по-рано през деня съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова, на София ще бъдат дадени 15 млн. лева за нови детски градини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.