ПЪРВО КЛАСИРАНЕ: Над 10 250 деца без детска градина в София

ПЪРВО КЛАСИРАНЕ: Над 10 250 деца без детска градина в София

9907 малчугани са приети в забавачка

Над 10 250 деца останаха без детска градина в София след първо класиране, което бе проведено днес под граждаски контрол в Столичната община. На него присъстваха и зам.-кметовете по образованието и дигитализацията - Мирослав Боршош и Генчо Керезов.

Общо кандидатствалите са 22 445, като обаче 2286 са кандидатурите за преместване. Приетите малчугани са 9907. От Столичната община отчитат ръст на кандидатстващите за градини. През 2020 г. място в градина са търсили 18 800 деца. От кметството посочиха, че една от причините за скока на кандидатите са ваучерите, които държавата ще отпуска за неприетите в градина малчугани. 

Второто класиране ще се проведе на 28 май, третото на 11 юни, а четвъртото на 25 юни. 

От кметството изтъкнаха, че през настоящата година се строят 17 детки градини, с които ще се осигурят места за 1083 деца.

Първото класиране в София бе отложено с няколко дни заради попълнени грешни адреси на децата. Причината е, че от  настоящата година влиза в сила уседналостта като основен критерий, което е било пропуснато от някои родители при попълване на кандидатурите. 

При кандидатстването най-много точки получават децата, чиито родители имат постоянен адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2. В случай, че родителят е само с настоящ адрес в града се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Работещите родители и студентите събират по 2 т. за прием на децата си. Близнаците и децата с разлика до 2 години получават бонус от 1 точка.

Най-силен от социалните критерии е за сираците – 7 т., следвани от полусираците – 6 т. Дете, на което член от семейството е с трайно намалена работоспособност над 70% - 4 т. Толкова точки се полагат и на малчуганите с един неизвестен родител. За децата в приемните семейства и осиновените се дават 3 т.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.