СЛЕД ПЪРВО КЛАСИРАНЕ: 460 първолаци останаха без училище в София

СЛЕД ПЪРВО КЛАСИРАНЕ: 460 първолаци останаха без училище в София

460 деца останаха без училище в София след първото класиране. Общо кандидатствалите са 10 529. По първо желание са приети 8717 хлапета, а на второ и следващо - 1352.

Некласираните 460 деца ще могат да кандидатстват на второ класиране. За тях има 1704 свободни места.

До утре сутрин всички родители ще получат имейл дали детето им е прието и какви са следващите стъпки. Записването на класираните на първия етап става от 7-и до 11- и юни в 17 часа. Всички родители, чиито данни са потвърдени по служебен път и не са им необходими допълнителни документи, ще имат възможността да запишат децата си с квалифициран електронен подпис. Останалите родителите на класирани ще могат да го направят на място в училище. Там отново няма да бъде необходимо да носят служебно проверените документи. Сред тях е и удостоверението за завършено предучилищно образование, което също ще бъде достъпно в е-системата.  Дето обаче губи мястото си, ако не се запише в училището, в което е класирано. То ще бъде обявено за свободно на следващия етап. Тогава обаче отново може да пробва шанса си за него.

Между 17 и 18 часа на 11-и юни ще бъдат елиминирани всички незаписани деца. В този период родителите трябва да актуализират профилите на хлапетата. Малчуганите, които не са класирани ще могат да участват на второ класиране. Те отново ще трябва да посочат всички желани училища.  Второто класиране е на 12 юни, а записването от 14-и до 18-и юни в 17 часа. След това в рамките на час отново ще бъда елиминирани профилите на незаписаните и ще може да се кандидатства за третия етап. Кои са приети на трето класиране ще стане ясно на 19 юни, а записването е от 21-и до 25-и юни в 17 часа. След това  два месеца няма да се извършват класирания, но профилите на децата ще могат да се актуализират. След това на 27-и август е-системата отново ще бъде затворена и предстоят още три класирания, които ще се проведат на същия принцип.

При осъществяването на приема водещ критерий е уседналостта. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото училище. Втора група са децата с постоянен или настоящ адрес в района на училището, които не са сменяни през последните от 1 до 3 години. Трета група обхваща кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес, непроменяни през последната година. В четвърта група пък попадат хлапетата, чийто адрес е извън прилежащия район на училището. Когато кандидатите от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Ако и в този случай има повече подадени кандидатури за едно и също място, има жребий.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.