Първите училищни автобуси тръгват в София

През февруари

Първите училищни автобуси тръгват в София

Пускат първите училищни автобуси в София през февруари. Това реши Столичния общински съвет като прие пилотна програма за експериментално въвеждане на возилата в центъра на града.

В нея е заложено за три месеца да бъдат пуснати автобуси, които да обслужат едни от най-големите училища в централата част -18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУ „Свети Климент Охридски“, като превозват децата до 4 клас.

Всеки учебен ден два автобуса ще тръгват от 10 ДКЦ на бул. „Александър Стамболийски“, като единият ще се движи по „Константин Величков“, а другият по „Христо Ботев“ и ще спират на същестуващи спирки на градския транспорт.

Идеята има за цел да реши въпросът със задръстванията, както и да намали замърсяването на въздуха. „Замърсяването на въздуха е проблем в цяла София, но по време на учебната година той е особено сериозен точно около училищата. Много от тях са разположени на големи натоварени улици. Практика е родителите да возят децата си с лек автомобил, паркирайки около входовете, което води до задръствания, а работещите двигатели отделят във въздуха вредни газове и твърди частици. Така на практика около училищата, където трябва да е най-чисто, се получава особено висока концентрация на отрови във взъздуха“, се посочва в мотивите за въвеждането на новите возила.

По данни на кметството към момента готовност да използват новата линия имат близо 70 деца и техните родители, което означавало близо 40 автомобила по-малко в района на училищата. От кметството са водили и множество разговори с директори и учители от двете школа. От анкета, проведена сред родителите, пък става ясно, че над 52% от тях водят децата си с автомобил до училище.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.