Първите учебници по религия влизат в училищата от есента

Първите учебници по религия влизат в училищата от есента

Първите учебници по религия влизат в образователната система през есента. Досега преподавателите използваха учебни помагала по предмета. През настоящата учебна година над 12 хиляди ученици са избрали свободно избираемия предмет религия в една от неговите три разновидности - християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение, съобщи БНР.

Учебниците, изготвени от Светия Синод на Българската православна църква, преминаха успешно първия етап на конкурсната процедура, след като получиха одобрението на оценителите на просветното министерство по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка. 

Предметът религия се изучава в 147 училища в цялата страна. В 78-мо средно училище „Христо Смирненски“, град Банкя, свободно избираемият предмет се преподава повече от 10 години. Учебното заведение разполага със специализиран кабинет, осветен от варненския и великопреславски митрополит Йоан през 2010 година, разказва Мария Калугерова, старши начален учител.

Предметът е избран от 30 ученици в начален курс. Основната цел на обучението е да запознае децата с непреходните нравствени ценности на християнския морал. Религиозната им култура се формира чрез непринудени беседи и разговори, в които се обсъждат християнските празници и традиции, както и посланията на текстове от Стария и Новия завет.

Изготвените учебници от 1-ви до 5-и клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Вероучение в края на 40-те години на ХХ век, обясни Ловчанският митрополит Гавриил и заяви, че е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет.

Процедурата по оценяване и одобряване на проекти на учебници от първи до 12-и клас по учебния предмет религия – православие, ислям и неконфенционално обучение, стартира със заповед на министъра на образованието от септември 2018 г.

След като получиха пълното одобрение от страна на оценителите на просветното министерство, синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура. Предстои авторите да разпространят проектите на учебниците в училищата, в които се изучава съответния предмет, обясни Пенка Иванова, ръководител на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН: "Учителите, които преподават това, ще имат възможност да дадат своето становище дали този проект на учебник е пригоден за системата. Едва тогава министърът ще издаде своята заповед с решение дали одобрява, или неодобрява даден проект на учебник по религия. Така е направен графикът, че за началото на учебната година всички учебници да бъдат в училищата при учениците". 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.