Първите немски туристи вече са на лечение у нас

Първите немски туристи вече са на лечение у нас

В българските летни и СПА курорти вече има индивидуални туристи от Германия, които използват здравните си осигуровки за услуги по превенция и профилактика в амбулаторни условия. Това заяви председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) Сийка Кацарова. 

"Профилактиката се плаща по линия на германските здравни каси. Гостите съчетават почивка и програми за превенция със здравните си застраховки", поясни тя. По думите й това става възможно, след като редица сертифицирани центрове стартираха рекламна кампания още през миналата година, предава travelnews.bg.

Германо-Българската търговско индустриална камара (ГБТИК) също продължава да информира през своите канали германските институции и партньори за включването на България (от септември  2019 г.) в списъка с държави на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси. 

“COVID пандемията ще провокира все повече

хора да търсят  почивка, свързана с подсилване на имунната система”,

категорична бе Кацарова. Здравните каси в Германия нямат функция да организират пътувания на своите клиенти с цел превенция и рехабилитация, затова те дават разрешение на застрахования клиент за провеждането им в чужбина. 

Припомняме, че Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси  включи страната ни през 2019 г. в списъка на държавите, които предоставят медицински амбулаторни услуги. Така страната ни стана една от 14-те европейски държави, в които немската каса ще заплаща ечението и рехабилитацията на здравноосигурените германци. Според германския социален кодекс медицинските амбулаторни услуги за профилактика се възстановяват от здравноосигурителните каси в държавите включени в този списък. Включените български бази ще бъдат финасирани директно от касите, които

изплащат 90% от средствата за лечение и разходите за лекарски процедури,

останалите разходи се поемат с еднократна субсидия . Всяко здравноосигурено лице в Германия има правото да ползва тази възможност веднъж на три години и по-често при медицински показания.

В Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни каси. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична профилактика в страната и чужбина. Месечната здравна осигуровка е около 230 евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.