Първите 11 км от „Турски поток“ или входната точка от турската граница ще бъдат изградени през следващия месец. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV тази сутрин. Тя успокои, че на България няма да й бъдат възложени санкции заради забавянето на проекта като допълни, че Унгария и Сърбия също изостават със сроковете.

Крайният срок за стартирането му е началото на 2020 г. След изграждането на входната точка, газопроводът ще ползва и 140 км от вече съществуваща инфраструктура. Голямото предизвикателство ще е изграждането на частта от Провадия до границата със Сърбия.

По договор тя трябва да се изгради за 250 дни, но Петкова изрази надежда, че срокът може да бъде намален. Изграждането на българския участък ще струва на страната 2 млрд. лв., но със завършването на проекта се предвижда приходите от транзитни такси за страната да нараснат. В момента те са 220 млн. лв., а само след година ще нараснат двойно до 420 млн. лв.

За следващите 20 години очакваните приходи са 9 млрд. лв.

Във връзка с АЕЦ „Белене“, ресорният министър сподели, че има 13 заявления за участие в процедурата по подбор на стратегически изпълнител. През всички минали години обаче в проекта са потънали 3 млрд. лв. - същата сума, която ще платим, за да изградим „Турски поток“.

България ще бъде съакционер за Белене,

като Северна Македония също е изразила интерес да участва с 10%. Според Петкова до средата 2020 г. ще приключи процедурата и ще стане ясно дали АЕЦ "Белене" ще се случи.

Междувременно се очаква в началото на следващия месец животът на 6-ти блок в АЕЦ „Козлодуй“ да бъде удължен с още 30 години, като тогава ще му бъде издаден и лиценз. Същото се случи и с 5-ти блок преди 2 години. Крайният резултат е, че и двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ получават по 60 години живот.

Енергийният министър увери, че шпионският скандал не е повлиял по никакъв начин на междуправителствената комисия между България и Русия като според нея руснаците изобщо не са повдигнали въпроса.

На въпрос дали въглищните централи ще бъдат спасени, Петкова посочи, че България ще се бори за запазването им. В момента те осигуряват 46% от тока на страната, а през зимата 60% от нужните количества енергия. "Ще им удължим живота, както правят други страни от ЕС като Полша, да речем", подчерта Петкова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Теменужка Петкова провери доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция

Енергийният министър Теменужка Петкова провери доставката и съхранението на тръбите за междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя посети основния склад, в района на град Хасково, съобщиха от ресорното министерство.