Първата вносна електроенергия на платформата „В рамките на деня“ вчера бе изтъргувана на средна цена от 58,82 евро за мегаватчас, сочат данни предоставени на „Монитор“ от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Общо доставените от чужбина количества в сряда са били 590 мегаватчаса. Вчера бе първият ден след включването на България в единното свързване на пазарите в рамките на деня - SIDC (доскоро известно като XBID). Страната ни се присъедини към пазарното обединение през българо-румънската граница.

25 търговеца регистрирани на пазар „В рамките на деня“ са реализирали 327 вносно-износни сделки. Вносът на ток през БНЕБ бе реализиран от 8 страни от ЕС - Германия, Румъния, Унгария, Словения, Чехия, Хърватска, Австрия, Естония.

Износът на електронергия от България вчера бе реализиран за 7 страни от Общността - Хърватия, Германия, Унгария, Австрия, Румъния, Словения, Дания. Средната цена на експортните сделки бе 57,18 евро за мегаватчас, уточниха от БНЕБ. Изнесените зад граница количества електроенергия през нашата борса обаче са били 80,6 мегаватчаса или с над 7,3 пъти по-малко от внесения в страната ток.

От енергийната борса уточниха, че е възможно в страната да се доставя електроенергия или продава зад граница по сделки сключени с фирми, които не са регистрирани на БНЕБ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Преговаряме за внос на газ и през турски LNG-терминали

В напреднал етап са преговорите с турския газопреносен оператор BOTAS за реверсиране на потока на природен газ и реализиране на физически доставки на газ от Турция към България през съществуващата точка на междусистемно свързване Странджа/Малкочлар, съобщиха за „Монитор“ от енергийното министерство.

15 фирми наддаваха на първия търг на газовата борса

15 фирми наддаваха на първия търг на платформата за търговия на „Газов хъб балкан“ беше успешно въведена в търговска експлоатация в рамките на първия търг по Програмата за освобождаване на газ за 2020 г.

Goldman Sachs прогнозира за догодина $63 за барел спотова цена на петрола Brent

Експерти от американската инвестиционна Goldman Sachs прогнозират, че средната спотова цена на барел петрол сорт Brent догодина ще бъде 63 долара, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на доклад на финансовата институция.