Първият вносен ток през борсата ни излезе по 58,82 евро/мвтч

Първият вносен ток през борсата ни излезе по 58,82 евро/мвтч

Импортните сделки бяха с 8 страни от ЕС

Първата вносна електроенергия на платформата „В рамките на деня“ вчера бе изтъргувана на средна цена от 58,82 евро за мегаватчас, сочат данни предоставени на „Монитор“ от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Общо доставените от чужбина количества в сряда са били 590 мегаватчаса. Вчера бе първият ден след включването на България в единното свързване на пазарите в рамките на деня - SIDC (доскоро известно като XBID). Страната ни се присъедини към пазарното обединение през българо-румънската граница.

25 търговеца регистрирани на пазар „В рамките на деня“ са реализирали 327 вносно-износни сделки. Вносът на ток през БНЕБ бе реализиран от 8 страни от ЕС - Германия, Румъния, Унгария, Словения, Чехия, Хърватска, Австрия, Естония.

Износът на електронергия от България вчера бе реализиран за 7 страни от Общността - Хърватия, Германия, Унгария, Австрия, Румъния, Словения, Дания. Средната цена на експортните сделки бе 57,18 евро за мегаватчас, уточниха от БНЕБ. Изнесените зад граница количества електроенергия през нашата борса обаче са били 80,6 мегаватчаса или с над 7,3 пъти по-малко от внесения в страната ток.

От енергийната борса уточниха, че е възможно в страната да се доставя електроенергия или продава зад граница по сделки сключени с фирми, които не са регистрирани на БНЕБ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.