Първият срок приключи, вижте как ще почиват учениците през април

Първият срок приключи, вижте как ще почиват учениците през април

Сряда е межусрочната ваканция, а през април следващата почивка

Първият срок приключи във всички училища в страната днес, след като в 313 от тях началото на втората половина от учебната година бе отложено с 2 или 3 седмици. Причина за това бе възможността за провеждането на дейности по интереси за учениците от 1-и до 6-и клас вместо вземането на нов материал по време на онлайн обучението през декември.

Затова и краят на първия срок в тези училища се удължи, докато и за тях не изтекат 18 учебни седмици. За учениците от 4-и до 6-и клас дейностите по интереси можеха да се провеждат в рамките на до две седмици. Така, за тях междрусрочната ваканция бе миналата сряда, а вторият учебен срок стартира на 18-и февруари. Малчуганите от 1-и до 3-и клас пък имаха право на до 3 седмици, в които да не вземат нов учебен материал. Така, те натрупаха 18 учебни седмици на днес. Утре пък за тях е междусрочната им ваканция, която е в рамките на ден. Четвъртък те отново се връщат в училище с ново седмично разписание.

Столичното 37-о СУ „Райна Kнягиня“ е сред тези, в които малчуганите от първи до трети клас почиват днес. Различните графици на класовете са затруднили напасването на програма в електронния дневник, но са довели до проблеми с учебна организация, обясни директорката Цветомира Георгиева. „С повече усилия от страна на информатиците се случиха нещата. Те изхабиха повече енергия, за да вкарат различните учебни графици, но в резултат на усилията им работата се получи”, каза тя. Присъствено в 37-о в само всички випуски с изключение на две паралелки, които са двойни, допълни директорката.

В момента около 60% от учениците учат присъствено - начален етап, три випуска измежду 5-и -12-и клас, които се сменят на ротация, и  около 43 000 ученици в малките школа. Още седмица на място в школата ще са, 5-и, 10-и и 11-и клас. По график от 4-и до 17-и март пък след няколко месеца поред дистанционно обучение присъствено ще учат 6-и, 9-и и отново 12-и клас.  Ако ситуацията се запази, след средата на март в клас ще се върнат отново 7-и, 8-и и вероятно 10-и клас.

Училищата ще останат отново празни през април, когато е междусрочната ваканция. Учениците от 1-и до 11-и клас ще почиват 9 дни – от 3-и до 11-и април. За зрелостниците паузата е по-кратка. Тяхната пролетна ваканция е само 4 дни – от 8-и до 11-и.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.