0

П ървият Mercedes-Benz GLB беше представен у нас на специално събитие в „София Ринг Мол” в новия шоурум на генералния дистрибутор на марката за България - „Силвър Стар”. Най-новият високопроходим модел на Mercedes-Benz е първият в компактния клас, който предлага като опция седем седящи места. Семейният модел се отличава с офроуд дизайн, внушителни пропорции и къси надвеси, като предлага задвижване на всички колела 4Matic и специален режим на светлините, помагащи на водача да различи всяко препятствие пред автомобила при движение с ниска скорост.

Първият Mercedes-Benz GLB беше представен у нас на специално събитие в „София Ринг Мол” в новия шоурум на генералния дистрибутор на марката за България - „Силвър Стар”. Най-новият високопроходим модел на Mercedes-Benz е първият в компактния клас, който предлага като опция седем седящи места. Семейният модел се отличава с офроуд дизайн, внушителни пропорции и къси надвеси, като предлага задвижване на всички колела 4Matic и специален режим на светлините, помагащи на водача да различи всяко препятствие пред автомобила при движение с ниска скорост.

Интериорът на новия Mercedes-Benz GLB е модерен и следва революционния дизайн, представен в новата А-класа, но с характерни елементи за един SUV. В салона на GLB преобладават изчистени форми с по-малко линии и внушаващи повърхности. Новият модел разполага с всички предимства на сегашното поколение автомобили от компактния клас на марката, като е оборудван със системата с изкуствен интелект MBUX (Mercedes-Benz User Experience), която включва два стандартни 7-инчови екрана за инструментите, мултимедиен екран със сензорно управление и спортен волан с бутони за управление чрез докосване. Управлението на системата е интуитивно, като водачът може да стартира функциите и с гласови команди.

Просторният семеен автомобил е първият в компактния клас на марката, който предлага опцията за 7 пътнически места. Допълнителните две седалки осигуряват комфортно настаняване за хора с ръст до 168 см, а богатото оборудване гарантира безкомпромисна безопасност. Новото GLB може да се похвали с най-голямото междуосие от 2829 мм сред всички текущи представители на компактния клас на Mercedes-Benz. Новият модел е само с 10 см по-дълъг от новата B-класа и осигурява щедро вътрешно пространство и още повече комфорт. Обемът на багажника варира от 570 до 1895 литра, при използване съответно на 5 или 2 места. Задните седалки могат да се регулират по дължина, което осигурява още 190 литра товарен обем.

Новият Mercedes-Benz GLB се предлага с три различни версии на 4-цилиндрови бензинови и дизелови турбодвигатели, които са напълно обновени за моделите от компактната серия. Те се характеризират със значително по-голяма мощност и въртящ момент, по-висока ефективност и по-ниско ниво на емисиите в съответствие на изискванията на стандарта Euro 6d. Основното предложение в гамата бензинови модели е Mercedes-Benz GLB 200, който се задвижва от 1,3-литров турбобензинов двигател и развива максимална мощност 163 к.с. с функция за деактивиране на два цилиндъра. Следва го 2,0-литровият 4-цилиндров турбомотор с 224 к.с., а най-мощен в гамата е Mercedes-AMG GLB 35 с цели 306 к.с.

Като алтернатива се предлагат три версии на 2,0-литровия турбодизелов двигател - GLB 180 d със 116 к.с., GLB 200 d със 150 к.с. и GLB 220 d със 190 к.с. Основните версии са със задвижване на предните колела, а на всички колела 4Matic се предлага за 2,0-литровите двигатели. Спортната конфигурация с предаване към всяко колело позволява на водача да използва функцията Dynamic Select, за да влияе на характеристиките на системата 4Matic във всеки от режимите Eco/Comfort, Sport и Off-road. Моделите със задвижване 4Matic са оборудвани и с голям екран и имат специален прожектор за шофиране извън пътя. Това позволява на водача лесно да забелязва препятствия при придвижване в пресечени местности на тъмно.

Новият Mercedes-Benz GLB идва на българския пазар с богато серийно оборудване, което включва линия Style, система за паркиране с включен активен асистент, система MBUX с разширена функционалност, електрическо отопление на предните седалки и велурени стелки. Цената на бензиновия GLB 200 и дизеловия GLB 180 d започва от 72 757 лева. Новият модел вече се предлага и във всички дилърства на генералния дистрибутор у нас - „Силвър Стар”, в София, Пловдив, Варна и Бургас.