Първи зъбки никнат на Сашко от село Арда
3

Първи зъбки никнат на Сашко от село Арда

Майката Симона благодари на всички за подкрепата и даренията

С първи зъбки съвсем скоро ще се сдобие 8-месечният Сашко от смолянското село Арда, видя екипът на Агенция Монитор в следобедните часове на 18 август т.г. В момента бебето е при майка си Симона Алекова, която с помощта на бабата Ана Хаджийска и на своите двама братя, се грижи за първородния си син.

Момченцето е усмихнато и спокойно, чисто и добре гледано, се убеди за пореден път на място в дома на многолюдната фамилия в махала Речани на селото екипът на Агенция Монитор. „Три-четири часа спа следобеда. На втория етаж е, ей сега ще го донеса”, се отчита Симона и след минута – две изнася бебето на слънчевия двор. При вида на непознатите хора Александър се ококорва любопитно, след което грейва в широка усмивка и протяга ръце да бъде гушнат.

„Не при всички хора иска да стои дълго време. Има характер и ако не е на неговото, веднага го показва”, продължава да обяснява Симона за това какъв е характерът на бебето.

А това обикновено ставало, ако възрастните си говорят и не му обръщат внимание. Тогава Сашко, който е гушнат в скута на майка си, започва да се изпъва, така че личицето му се зачервява и да надава глас. В момента, в който отново бъде закачен, усмивката пак грейва на личицето му. А още по-голяма тя става, когато в къщата идва бабата Ана. Момченцето не спира да гука и да посяга с ръчички към любимия си човек, за да бъде гушнато. Естествено, желанието му се удовлетворява на момента. А бабата Ана обяснява, че е била на работа, но че всяка сутрин Симона ставала в 6 часа и започвала да приготвя храната за деня на бебето.

„Малко е разхвърляно сега, но то е защото просто не смогвам и да гледам бебето, и да оправям”, се оправдава майката, като в трескав трепет вдига бебешки чорапчета от пода в стаята и се опитва бързо да подреди играчки и дрешки. „Целият втори етаж е пълен с дрехи и играчки от дарения. Искам да благодаря на всички хора за подкрепата. От цялата страна продължават да ни се обаждат хора и да ни пращат колети, както и от чужбина. Благодаря на всички”, казва Симона. И тя, и майка й се молят Сашко да бъде здрав, въпреки че не е имал възможност да суче майчино мляко.

Както „Монитор”/”Телеграф” писа първи, бебето бе отнето от социалните служби на седмия ден след раждането си миналия декември, директно от родилния дом и бе настанено в приемно семейство. С помощта на Българския юридически комитет на Петър Низамов и на адвокат Петър Николов два месеца по-късно съдът в Смолян реши, че детето трябва да бъде върнато на родната му майка Симона Алекова незабавно.

За хората, които искат да помогнат на Симона:
Симона Асенова Алекова
Юробанк България АД,
SWIFT:BPBIBGSF,
IBAN: BG93 BPBI ‎7927 1042 3012 01

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.