ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ: 239 положиха клетва, един се оказа болен (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ: 239 положиха клетва, един се оказа болен (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • 214 депутати се регистрираха в залата, Зайкова не би звънеца
  • Зайкова: Чака ни много работа, разчитам на мъдростта на суверена

Новоизбраните народни представители положиха клетва при сформирането на 46-тото Народно събрание, но без един. Причината е здравословното му състояние.

Съгласно чл. 76 от Конституцията първото заседание на НС бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител. Както в предишния парламент, така и сега, това е Мика Зайкова от ИТН.

Зайкова провери кворума в началото на заседанието, а в залата се регистрираха 214 депутати.

Тя се обърна към президента, премиера, депутатите и гостите в залата, сред които и Георги Първанов. Поясни, че уважава привилегията, че трябва да открие за втори път НС. Надява се да види усмихнати лица и всеки да работи в полза на България. Поясни, че разчита на мъдростта на суверена. Нека бъдем добри, усмихнати и да бъдем конструктивни и да работим за просперираща България, каза тя.

Сподели и поуките, които трябва да сме научили от вота. Народът ни казал,че не иска да живее повече така и иска промяна. Всички партии на промяната повишили резултата си, а народът им гласувал довери, , което било огромна отговорност.

По думите й второто важно нещо е че не дава суверена мнозинство и ни казва: Работете заедно, за да реализирате мечата на България, а мечите трябва да се сбъдват.

Третото било ниската активност. Хайде вече да спрем с процедурите и да се захванем за работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това го доказаха нашите колеги от служебното правителство, каза Зайкова.

Тя напомни и доклада на ЕК, в който се посочвало че имаме нужда от реформи, а главният прокурор да бъде контролиран и сменяем. "Казаха ни, че не бива да избираме и съдии без конкурс и че може би имаме проблем с ВСС. Оставиха под черта закона Магнитски, но това е едно петно за България и ние трябва да докажем, че България е правова държава и искаме да я направим просперираща",каза Зайкова.

Поясни , че са нужни много реформи - в образованието, където 37 % за завършващите са функционално неграмотни. Изтъкна, че сме били на 5 място в света по качество на образованието. Поясни, че трябва да има и скок на пенсиите. Не можела да гледа сълзите в очите на майките с деца с увреждания. По думите й реформа трябвало да има в здравеопазването и администрацията. Това трябвало да стане чрез модернизация и електронно управление.

"Имаме страшно много работа. Затова искам да ви помоля да не забравяте какво ние поръчал суверена - да структурираме НС и да създадем правителство", каза тя и поясни, че може кабинетът да бъде на малцинството. По думите й обаче е важно какви са приоритетите му.

Накрая призова за разум и диалог, защото конфронтацията и омразата не водила до никъде. "Не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо", каза Зайкова.

Последва клетвата от страна на депутатите. Единственият, който не положи клетва бе Мично Христов от БСП, който се оказа болен.

Зайкова забрави, че трябва да се изслушат химните на България и на ЕС и побърза да даде думата за изявления на групите. В този момент обаче и подсказаха, че е направила пропуск, за който се извини с думите: "Старите забравят". Всъщност Зайкова забрави да бие и звънеца в началото на заседанието, след като провери кворума.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.