България губи по 13.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната заради липса на квалифицирани кадри, показва проучване на консултантската фирма PwC в сферата на частния бизнес в Европа за тази година.

Страните в Европейския съюз повече се притесняват от регулациите на собствените си правителства, отколкото от изискванията на Съюза по отношение на националната икономика. Статистиката сочи, че не малка част от страните страдат от липсата на квалифициран персонал за определена позиция.

Най-високо недоволство от родното правителство

има в северната ни съседка Румъния, където 80% от интервюираните компании са споделили, че регламентите спират тяхното развитие. След нея се нарежда Гърция с 70.7%, а веднага след това - Хърватия с 64.5% недоволство от местната власт. България се нарежда на седмо място в класацията за топ 9 най-недоволни страни с 44.6 на сто.

Най-големият проблем за частния бизнес е

невъзможността да се намери „правилния човек“ за позицията

Това предизвиква загуби както за дадена компания, така и за общия приход на страната. Сред 31 европейски страни България е начело на класацията по загуби в брутния вътрешен продукт. Техният размер е 13.2% или 6.2 млрд. евро. След нас се нарежда Турция с 6.2% загуба, а на трето място е Румъния с точно 6%.

Най-трудно е било намирането на работна ръка за частния бизнес, веднага след които най-засегнати са строителните и произвеждащите компании. Причина за този недостиг е и липсата на исканите умения, довела до 7.1% безработица до февруари т.г. в ЕС. „Правителствата трябва да погледнат на този проблем по-сериозно, защото голяма част от училищата в тези страни не подготвят и не създават точните умения у учениците, необходими в частния сектор“, пишат експертите в доклада. В голяма част от страните в Европа

младежката безработица е над 10%

именно заради липса на квалифицираност.

В проучването са взели участие 2 447 организации, пръснати в 31 европейски страни като 39% от тях са на мнение, че местното управление пречи на развитието на бизнеса. Най-силно е недоволството в Хърватия, Гърция, Финландия, Унгария, Италия и дори Великобритания.

По темата: БВП кадри проучване
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

4 от 10 фирми в Гърция търсят специалисти

Четири на десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, пише „Катимерини“. Недостигът на кадри е независимо от високата безработица в южната ни съседка, която е на ниво от 16,7%.

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота между САЩ и Китай

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота от януари до края на ноември между САЩ и Китай с 15,2% на годишна база до 494,5 млрд. долара, сочат данни на митническото управление на КНР, цитирани от световните агенции.