0

М есец март е първият пролетен месец. До края на месеца се извършва главният пролетен преглед. Необходимо е да се направи при температура на въздуха над 140 С.

Месец март е първият пролетен месец. До края на месеца се извършва главният пролетен преглед. Необходимо е да се направи при температура на въздуха над 140 С.

 При него се определя силата на семейството, количеството на пилото и храната, качеството на майката и общото състояние на гнездото. Току-що снесените яйца са доказателство за наличието на майка в пчелното семейство и открито пило. Необходимо е да се попълнят запасите с мед или гъст захарен сироп, ако при прегледа се открие семейство с по-малко от 5-6 кг мед. Гнездото се стеснява на толкова пити, колкото се покриват от пчелите. Гнездото се подрежда така, че да се осигури най-добро развитие на семейството. От страната, която се огрява от слънцето, се поставят 1-2 пити мед и прашец, до тях питите с пилото, после 1-2 пити с мед и прашец и преградната дъска, зад която може да се поставят затоплящите материали. Необходимо е да се регулира входа на кошера според силата на семейството и да се извърши третиране срещу вароатозата.